rss
  • Káros is lehet az elektromos cigaretta

  • A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tûnõ küzdelmes erõfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett elektromos-cigaretta, ami hazánkban is egyre nagyobb vásárlóközönséget tudhat magáénak.


    A szakorvosok azonban figyelmeztetnek: az e-cigivel nem lehet leszokni, s káros is lehet! A szigorú jogszabályok, és a folyamatosan növekvõ árak miatt egyre többen próbálják meg abbahagyni a dohányzást.

    Ezzel együtt azonban megnõtt az ún. elektromos cigaretták forgalma is, amit a forgalmazók a leszokás egyik alternatívájaként hirdetnek, sõt, vannak, akik egészséges dohányzásként értékelik a világító rudakkal való füstölést. Egészséges véleményük szerint azáltal lesz, hogy a valódi cigaretták füstjében lévõ 40 rákkeltõ anyagot nem lélegzi be a használója.

    Ám arról csak ritkán szólnak a hirdetések, hogy az e-cigirõl még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kijelentette nem tekinti a dohányzásról leszokás eszközének, mivel nem bizonyított sem az, hogy biztonságos, sem az, hogy hatásos. A WHO állásfoglalása után pedig nem sokkal a magyar egészségügyi vezetés is kijelentette: az e-cigik összetevõi között az egészségre ismerten káros anyagokat találtak, a füstölõ rudacska pedig nem segíti elõ a leszokást, hanem éppen ellenkezõleg.

    Az e-cigi kapható nikotinos és nikotin mentes töltettel is. A nikotintartalmú legfõbb veszélye, hogy már egy patronja is halálos mennyiségû nikotint tartalmazhat, ráadásul kaphatók olyan szettek is, amelyeknél magunk keverhetjük össze a folyadékot, amit aztán elszívunk, így aztán jószerivel ellenõrizhetetlen is, hogy mennyi nikotin kerül egy „szálba”.


    Ráadásul a jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minõsége és megbízhatósága az sem garantált: akár fel is robbanhat a használó kezében. Mivel nem minõsül dohányterméknek, nemcsak jövedéki adót nem kell utána fizetni, de a boltok és a forgalmazók kiskorúaknak is eladhatják – s még ha nikotin nélkül is, a dohányzás szertartásához való hozzászokás veszélye fennáll.

    Az egészségügyi tárca tavasszal bejelentette: mivel a nikotin gyógyszer, az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális. Ehhez képest azonban az interneten böngészve percek alatt találhatunk nikotinos patronokat is áruló cégeket, akár külföldrõl is rendelhetünk füstölnivalót.

    Az e-cigi megszólalásig ugyanúgy néz ki, mint az igazi, és ugyanazt a cselekvéssorozatot imitálja. Mûködés közben nikotint párologtat füstszerûen. A legnagyobb baj az vele, hogy semmiféle hatósági engedéllyel nem rendelkezik. Fogalmunk sem lehet, hogy a nikotinmentesnek hirdetett termékekben például mi van. Mi az a hatóanyag, amit valójában a tüdõnkbe juttatunk.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gyógynövényekkel is enyhíthetjük fogfájásunkat

    Gyógynövényekkel is enyhíthetjük fogfájásunkatA fogfájás alaposan kikezdi az ember idegeit. Akár foghúzás, fogtömés, vagy gyökérkezelés előtt állunk, a fájdalom ugyanolyan erővel tör ránk, és amíg nem ülhetünk be a fogorvosi székbe, tennünk kell valamit a csillapításért. Akad néhány kiváló gyógyszer, de gyógynövényekkel is segíthetünk magunkon. A régi időkben is kúrálták valamivel magukat az emberek, ha fogfájás kínozta őket. Akkoriban még nem voltak profi fájdalomcsillapítók – a természet azonban megajándékozott bennünket olyan gyógynövényekkel, amelyek közül néhányat a fog problémáira is használhatunk.

  • Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkban

    Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkbanA különböző savas hatású ételek/italok, ilyenek a gyümölcsök és a gyümölcslevek, károsíthatják fogainkat elsősorban úgy, hogy elkoptatják annak védőrétegét, a fogzománcot. Azt vesszük észre, hogy fogsorunk egyre érzékenyebbé válik, majd a következő fokozat az, hogy mehetünk a fogorvoshoz. A gyümölcsök, elsősorban a citrusfélék, a bor, különböző édességek, szénsavas üdítők, energiaitalok felpuhítják a fogfelszínt, amely ilyenkor különösen sebezhető válik. Ha a felsoroltak fogyasztása után közvetlenül mechanikus behatás éri fogainkat, azokban hosszabb távon komoly kár keletkezhet.

  • A daganatos sejtek is jobban növekednek C-vitamin adása során?

    A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítõk számos kemoterápiás szer hatását csökkentik. Laboratóriumban, izolált daganatsejteken végzett kísérletekben azt találták, hogy 30-70 százalékkal kevesebb sejt pusztult el C-vitaminnal történt elõkezelés után.

    Egérkísérletek alapján kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamin kezelésben is részesültek. A kutatók szerint emberben hasonló játszódhat le. "A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítõk csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ" - mondta el a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa.

  • A napfényvitamin további elõnyeirõl

    Chicago - A D-vitamin hiányos emberek nagyobb valószínûséggel halnak meg korábban, mint azok, akiknek vérében több az úgynevezett napfényvitamin - közölték osztrák kutatók.

    A grazi egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a bármely okból bekövetkezõ halálozás nagy mérékben összefügg a D-vitamin mennyiségével a szervezetben.

    Testünk a napfény hatására állítja elõ a D-vitamint, ezért napfényvitaminnak is nevezik.

  • 13 évvel nõtt a HIV-fertõzöttek életkilátása

    Az új AIDS-kezeléseknek köszönhetõen 13 évvel nõtt a betegek életkilátása az utóbbi évtizedben. A Bristol Egyetem kutatói 14 különbözõ tanulmány 43 ezer esetének összevetése után vonták le a megállapítást.

    A kutatók szerint az a HIV-fertõzött, aki most, húszéves korában kezdi szedni a gyógyszereket átlagban még további 43 évig élhet. Tíz évvel korábban egy húszéves korától kezelt beteg még csak arra számíthatott, hogy átlagban további 36 évig élhet.

  • Felére csökkenthetõ a nõk a korai halálozásának kockázata?

    Felére csökkenthetik a nõk a korai halálozás kockázatát, ha olyan egészségesebb életmódot választanak, amelyet brit kutatók javasolnak nagyszabású tanulmányukban.

    A dohányzás kerülésével, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és a testsúly kordában tartásával elkerülhetõ a krónikus betegségek miatti korai halálozás 55 százaléka - állítja a British Medical Journal címû folyóiratban megjelent publikáció, amely közel 80 ezer, 34-59 év közötti nõ 24 esztendõn át történõ rendszeres megfigyelése alapján készült.

  • Stressz a hétköznapokban

    A stressz sokmindenkit érint. Tisztában vagyunk vele, hogy mi is ez a jelenség valójában? Tudjuk, hogy milyen tünetei vannak? És mi a krónikus stressz? Nemcsak mindennapjainkat nehezíti meg, de betegségek kialakulásához is vezethet. Tégy ellene!

    Megfelelési kényszer, záros határidõ, hónap végi hajtás… Bármelyikre is gondolsz, gyorsabban verhet a szíved, összeszorul a gyomrod: amikor épp nyugalomra lenne szükség a precizitás érdekében, valahogy minden és mindenki rohan körülötted.

  • Nemtõl is függ a tüdõrák lefolyása

    A tüdõrák gyakran alapvetõen különbözik a férfiaknál és a nõknél, közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.

    Egy másik vizsgálatban az idõsebb páciensek egy részénél pedig a tüdõrák olyan típusára bukkantak, amely nagyobb valószínûséggel reagál jól a kemoterápiára. A Journal of the American Medical Association (JAMA) címû szakfolyóiratban közzétett tanulmány újabb jelzés arra, hogy genetikailag a rák sokkal összetettebb, mint ahogyan pár éve gondolták az orvosok.

  • A zöld hályog világnapja

    Budapest - Március 6. a zöld hályog világnapja. A világnapot elõször tavaly rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körû felvilágosítása e betegségrõl, a rettegett vakság megelõzésének lehetõségeirõl.

    A zöld hályog (glaukóma) népbetegség, amely a fejlett országokban a második helyen áll a vakságot okozó kórok között, s a 40 év fölötti lakosság mintegy két százalékát érinti.

  • A rossz koleszterin szintjét lehet csökkenteni, a jó koleszteriné pedig emelhetõ

    Megfelelõ étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhetõ - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók.

    A koleszterin zsírnemû anyag és nélkülözhetetlen eleme az élõ sejteknek. Több változata, formája van, és ezek szerepe jelentõsen különbözik. A "rossz" LDL koleszterin a vérben könnyen oxidálódik és rátapad az ütõerek falára.

  • Reszveratrol az öregedés ellen

    A szõlõ héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható reszveratrol késlelteti az öregedés folyamatát. Amerikai kutatók szerint a hatóanyag olyan géneket befolyásol kedvezõen, melyek a kor elõrehaladásával kapcsolatosak.

    Husam Ghanim és munkatársai szerint a növénykivonat lassítja különbözõ férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztõgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. Ez az anyag feltehetõen az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorol.

  • Gyengébb immunrendszert és rákosodási folyamatokat válthat ki a mikrohullámsütõ?

    A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idõ alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévõ sejteket és a molekulákat.

    Ez a rezgés hõt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütõben az étel. Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál fõzéskor is.

    Ám minden elektromos sütõ- és fõzõedényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája: élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik.

  • A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bír

    A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bírA csicsóka elsősorban igen egészséges növény, másodsorban rendkívül finom, harmadsorban olcsó, végül pedig igen sokoldalúan használható a konyhában. Megvan tehát minden tulajdonsága ahhoz, hogy a konyhák sztárja legyen – egyelőre mégsem az. A csicsókának számos pozitív élettani hatása van, ezekből csak néhány álljon itt kedvcsinálónak. A burgonya rosttartalmáénak sokszorosával rendelkezik, ennek köszönhetően jótékonyan megakadályozza a szénhidrátok és más, hizlaló tápanyagok felszívódását.

  • Nem a technika, hanem a tû lehet az akupunktúra titka

    London - Akupunktúrával megelõzhetõ a fejfájás és a migrén, ám a színlelt kezelések, melyeknél szándékosan helytelenül szúrják be a tûket, csaknem ugyanolyan eredményesek - állítják német kutatók.

    "A megállapítás felveti, hogy az akupunktúra elõnyei az embereknek a technikában való hitébõl erednek" - mondta Klaus Linde, a Mücheni Mûszaki Egyetem alternatív gyógymódokat kutató munkatársa, a tanulmány vezetõje. Az elemzés, amely több korábban közzétett kutatás eredményeit tekintette át, a Cochrane Review címû metaanalíziseket közzétevõ szakfolyóiratban jelent meg.