2021.01.21. - Ágnes

A kozmetikai sebészet is mûtét!

A kozmetikai sebészet is mûtét!
Az Egyesült Államokban tavaly 11 milliónál is több szépészeti operációt végeztek - a páciensek közül pedig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek többsége órákig tartó, altatásban végzett mûtéti beavatkozás. A kozmetikai sebészet érzéstelenítési technikájának speciális kérdéseirõl az International Hospital Equipment and Solutions szakfolyóirat közölt tanulmányt. Peter J. Taub és Laurence Hausman hangsúlyozza, hogy a kozmetikai mûtétre jelentkezõ páciensek általában igen jól tájékozottak a beavatkozással kapcsolatban, alaposan ismerik a sebész korábbi eredményeit, de legtöbbször nem tudják, hogy a mûtéti érzéstelenítés, altatás során mire kell számítaniuk.
A mûtéti elõkészítés ennek megfelelõen részletes tájékoztatással kezdõdik. A tájékoztatás ugyanakkor az altatóorvos tájékozódását is magába foglalja: föl kell mérnie, hogy az adott kozmetikai mûtétre jelentkezõ személy számára a beavatkozás milyen mértékû kockázatot jelent, és a tervezett érzéstelenítés, altatás szempontjából mi az optimális módszer.

A New Yorkban dolgozó szakemberek leírják, hogy a részletes és gondos bevezetõ vizsgálatok, a korszerû altatási technika eredményeként a kozmetikai sebészet igen ritkán jár súlyos mûtéti szövõdménnyel, esetleg halállal, de teljes kockázatmentesség itt sem létezik.

A kutatók felsorolják azokat a laboratóriumi vizsgálatokat, melyeknek elvégzése a mûtét elõtt javasolt vagy feltétlenül szükséges. A fiatal nõk - a kozmetikai mûtétek leggyakoribb alanyai - esetében például a terhességi próba elengedhetetlen.

Megfelelõen felszerelt rendelõkben nagy gyakorlatú munkacsoportok mind többféle beavatkozást végeznek el járóbeteg rendelés formájában - akár altatásban is. Mint írják, ez fõleg az Egyesült Államokban van így, bár kétségtelen, hogy az európai gyakorlat mind több területen követi az amerikai példát.

Rendkívül sokféle gyógyszer létezik, melyekkel részben a mûtét elõtti feszültség, szorongás csökkenthetõ, részben a kozmetikai beavatkozások utáni legkellemetlenebb szövõdmény, az altatást követõ hányás kockázata minimalizálható.

Igen választékos az altatószerek és altatási módszerek listája is. A néhány perces bódítástól a több órás altatásig mindenre van lehetõség. Az utóbbi eljárások alkalmazásához mindenképp szükség van olyan mûtét utáni õrzõszobára, ahol a lassú ébredés feltételei biztosíthatók.