2021.01.27. - Angelika

Szerencsére ritkán szakad meg a szív

Szerencsére ritkán szakad meg a szív
Ha valakinek valóban meghasad a szíve, kicsi az esélye a túlélésre, bár a korszerû szívgyógyászatnak köszönhetõen ez az esély is rendkívüli mértékben megnõtt az utóbbi idõkben.

Szófordulatként gyakran elõfordul, hogy azt mondjuk: valamiért vagy valakiért megszakad a szívünk. Az ilyen tragikus esemény az orvostudományban azonban igen ritka: legtöbbször heveny szívinfarktus szövõdménye. A nemzetközi szívgyógyászat évek óta igyekszik pontosan fölmérni az életveszélyes helyzet elõfordulását.
Megbízható adatok gyûjtésére tíz éve indították el az angol elnevezése alapján GRACE-nek keresztelt tanulmányt, amelynek eredményeit most ismertette az arra szervezett munkacsoport. A kutatás keretében 2000. januárjától hét év tapasztalatait összegezték, 60 198, heveny szívroham miatt sürgõsségi ellátásra beszállított beteg sorsáról beszámolva. Európa, Észak- és Dél Amerika, Ausztrália és Új Zéland 117 kórházának összesített adatait az European Heart Journalban közölték.

Ha megszakad a szív, az általában a bal szívkamra falának kiszakadását jelenti. Ritkábban a szív két kamrája közötti fal, a sövény kilyukadása következik be. Az elõzmény általában szívinfarktus: a koszorúér elzáródásának következtében az általa vérrel ellátott szívizomzat elhal, és többnyire néhány nap múlva hirtelen kiszakad. Ez súlyos helyzet, mert a vér nagy nyomással kiáramlik a szívburokba, kitölti azt, és ezáltal a vérkeringés igen erõsen akadályozottá válik. Ezt csak gyors fölismerés és azonnali szívsebészeti beavatkozás esetén lehet túlélni - napjainkban ez jó néhányszor sikerül is.

A GRACE munkacsoport betegei között 0,45 százalékban fordult elõ meghasadt szív, amely leggyakrabban infarktus következményeként jelent meg. A halálozási arány még a legkiválóbban fölszerelt klinikákon is 58 százalékos volt. Rendkívüli eredmény viszont, hogy az utóbbi évtizedek megelõzõ, gyógyszeres kezelése lényegesen csökkentette a szívfal átszakadásának elõfordulási gyakoriságát.

A heveny szívinfarktus korai fölismerése, a koszorúerek mûtéti és szívkatéteres kezelése óta a szívroham ilyen szövõdménye lényegesen ritkább. A régebbi statisztikákhoz viszonyítva a GRACE tanulmány adatai is a szívgyógyászat jelentõs fejlõdését bizonyítják.