rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A fiatalkori elhízás kétszeresére növeli a halálozási kockázatot

  • Az elhízott fiatal férfiak halálozási kockázata a duplája egészséges súlyú társaikénak. A túlsúlytól ráadásul zömmel sohasem szabadulnak meg, tehát egész életüket végigkíséri a megnövekedett kockázat - hangzott el kedden Stockholmban, egy elhízással foglalkozó nemzetközi konferencián.

    A dán Preventív Orvostudományi Intézet tudósai több mint 5000 hadköteles fiatal adatait elemezték húszéves koruktól nyolcvan éves korukig.

    Ez az elsõ tanulmány, amelyben az elhízás ilyen hosszú idõszakra vonatkozó befolyását vizsgálták. Közben az eredményeket megszûrték olyan egyéb rizikófaktoroktól, mint például a dohányzás - mondta el a Koppenhágai Egyetemi Kórházban dolgozó Esther Zimmerman, a kutatás vezetõje.

    A vizsgálat szerint az egészséges, 25 pontos testtömeg-index (BMI) fölötti minden további BMI-pont 10 százalékkal növelte a halálozási kockázatot.

    Az elhízottak a negyvenes-ötvenes éveik elérése után átlagban 8 évvel korábban haltak meg, mint a normál testsúlyú társaik.

    "Manapság az elhízás szinte járványszerû, ezért is rendkívül fontos a huszonéves korosztály körében jelentkezõ túlsúlyosság egy életen keresztül ható következményeinek pontos felmérése" - fogalmazott Zimmermann.

    A kutatók az 1930 fõs elhízott férfi adatait a 3601 fõs normál testsúlyú sorkötelezett fiatal egészségügyi adataival vetették össze. Amíg a normális súlyúak 70 százaléka, addig az elhízottaknak mindössze 50 százaléka érte meg a 70 éves kort. Ráadásul a korai években jelentkezõ túlsúly több mint 70 százalékuknál a késõbbi években is megmaradt.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Dohányzó szülõk hozzájárulnak a gyermek esetleges nikotinfüggõségéhez?

    Egy kanadai kutatás eredménye szerint a dohányzó szülõk, akik a passzív dohányzás ártalmainak teszik ki gyermekeiket, ezzel akaratukon kívül hozzájárulnak a gyermek esetleges nikotinfüggõségéhez.

    Több kanadai intézmény összefogásával készült az a felmérés, melyben 1800 gyermek vett részt, a 10 és 12 év közötti korosztályból. A résztvevõknek egy kérdõívet kellett kitölteniük az egészségükrõl, viselkedési szokásaikról, arról, hogy ki vannak-e téve a passzív dohányzás ártalmainak, illetve tapasztalnak-e nikotinfüggõségi jeleket.

  • Káliummal és fokhagymával csökkenthetõ a magas vérnyomás

    New York - A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentõ szerepét hangsúlyozza.

    Két nashville-i orvos, Mark Houston és Karen Harper tanulmánya szerint a tipikus amerikai étrend kétszer több nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz, mint amennyi a korszerû táplálkozási ajánlásokban szerepel.

  • A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehet

    A klasszikus karácsonyi menü még egészséges is lehetValóban, nem véletlen, hogy miért pont ezek az ételek kerülnek az adventi időszakban és karácsonykor az asztalra. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a szemes termések, így a száraz bab és borsó, akárcsak az újévi lencse a gazdagságot ígérték. A családi almaevés az összetartozást hangsúlyozza. A szárnyasok az év végén egyértelműen háttérbe szorulnak, mivel azok kaparnak. "Kikaparják" a szerencsét, ráadásul hátrafelé, ami igazán rossz előjel. A halat is a család anyagi biztonságának előhírnökeiként tartották számon. (Halpikkely=halpénz)

  • Az alapszínek testi-lelki hatásai - színterápia, színkezelés

    Az alapszínek testi-lelki hatásai - színterápia, színkezelésA színek testre és lélekre való hatásait már az ősi időkben – pl. Egyiptom és Kína területén – is ismerték és felhasználták. A színek ma is erősen befolyásolják lelkiállapotunkat, közérzetünket, és gyógyító hatással lehetnek a testre. A színek számos alakban és jelenségben nyilvánulnak meg. Az ember szabad szemmel legalább 2000 különböző árnyalatot képes érzékelni. A teljes képet és a helyiség szinergiáját pedig különböző színkombinációk képzik.Tény, hogy az összes érzéki benyomás 87 % -a színvilágon keresztül érvényesül. Az ember használja a színeket és általuk fejezi ki önmagát.

  • Új vírus - Az új vírus nem is annyira új

    A H1N1-vírus sok tekintetben új az emberiségnek, ám az egyik kulcstulajdonságában a legközelebbi rokona az 1918-as pandémiás vírus - jelentették be amerikai kutatók.

    Megállapításaik hatékonyabb vakcinák tervezéséhez vezethetnek, valamint magyarázatot adhatnak arra, miért kímélte az újinfluenza az idõsebbeket. Mint Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertõzõ Betegségek Országos Intézetének (NIAID) igazgatója elmondta, váratlan hasonlóságokat tárt fel egy tanulmány a két, pandémiát okozó influenzavírus-törzs között.

  • Vérkoleszterin és az emlékezet romlása

    Villejuif - Ha a "hasznos" - HDL - koleszterin szintje alacsony, a korosodással járó emlékezetromlás kifejezettebb. Többezer idõsödõ angol hivatalnok vizsgálatának eredményeit az érelmeszesedéssel foglalkozó folyóirat közölte.

    Angliában a Whitehall I. tanulmányt 1967-ben indították. A londoni állami hivatalok alkalmazottai önként jelentkeztek a tíz évig tartó vizsgálatra, amelynek során évente végeztek méréseket, elsõsorban a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban.

  • A C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást?

    Olasz tudósok azt állítják, a C-vitamin a központi idegrendszer útján csökkentheti a magas vérnyomást.

    A vénásan adagolt C-vitamin csökkentette a szimpatikus idegrendszer aktivitását és az oxidatív stressz révén a magas vérnyomást is – mondta el a Pisai Egyetem kutatója.

    A szimpatikus idegrendszer a központi idegrendszer részeként a vegetatív funkciókat szabályozza, például a vérnyomást, így ennek túlzott aktivitása vérnyomásemelkedéshez, majd szervkárosodáshoz vezet.

  • Számos dologra felhasználható a narancshéj

    Számos dologra felhasználható a narancshéjMindannyian tudjuk, hogy a narancs egészséges gyümölcs, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, és különösen a téli időszakban kedvelt. Azonban a narancshéj szinte mindig a szemetesbe kerül, pedig fel is tudnánk használni. A narancshéjban számos értékes tápanyag és illóolaj található, melyeket többek között a szépségápolásban is felhasználhatunk. Az alaposan megmosott narancshéjat (miután kifejtettük belőle a gyümölcsöt) tépkedjük kisebb darabokra, néhány napig szárítsuk jól szellőző helyen, majd kávédarálóban, robotgépben daráljuk meg.

  • A jótékony napsugarak elengedhetetlenek a D-vitamin termelődéséhez

    A jótékony napsugarak elengedhetetlenek a D-vitamin termelődéséhezÉrdemes minél több időt a szabadban eltöltenünk. Nem csak közérzetünk javul nagymértékben, de D-vitamin-készleteinket is nagyszerűen feltölthetjük. A tavaszi, nyári időszakban az egészségügyi dolgozók sokat hangoztatják, hogy minél több időt töltsünk a napon. Persze, nem az égető, hanem a jótékony napsugarakra gondolnak, a reggeli és a délutáni órákban, amelyek elősegítik szervezetünkben a D-vitamin termelődését. Mivel a téli időszakban csak kevés napfény áll rendelkezésünkre, így a tavaszi, nyári időszakban szükséges vitaminkészleteink feltöltése.

  • Gátolja a mellrákszer hatását egy elterjedt hangulatjavító gyógyszer

    A paroxetin hatóanyagú népszerû antidepresszáns akadályozhatja az emlõrák elleni tamoxifennel történõ kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz és nagyobb a halásos kimenetel kockázata - közölték kanadai kutatók kedden.

    A British Medical Journal címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nõk, akik paroxetin hatóanyagú Paxilt szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejûleg, nagyobb valószínûséggel haltak meg az emlõtumor miatt.

  • Egy kis mozgással elnyomhatjuk édesség iránti függõségünket?

    A csokoládé iránti vágy leküzdéséhez az Exeter Egyetem kutatói szerint mindössze mozognunk kell egy kicsit. Régóta ismeretes, hogy a rendszeres mozgás segíthet leküzdeni bizonyos függõségeket, de most bizonyították elõször, hogy a módszer az étel iránti vágy csökkentésére is használható.

    A kutatók 25 rendszeres csokoládéfogyasztót kértek fel, hogy három nap csokoládémegvonás után vagy tegyenek egy rövid 15 perces sétát, vagy pihenjenek egyet, majd utána olyan napi teendõket végezzenek, amelyek általában kiváltják a csokoládé utáni vágyat (pl. szellemi munka).

  • A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát

    Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin; brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával kisebbedett. A szakemberek összesen 100 ezer fõ részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki - olvasható a Maturitas címû tudományos folyóirat márciusi számában.

    A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma - vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja - lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak.

  • Civilizációs probléma a kövérség

    A kövérség nem pusztán egyéni felelõsség kérdése, hanem civilizációs betegség - mutatta ki a brit kormány egyik agytrösztje. Az energiafelhalmozás kulcsfontosságú volt a történelem elõtti idõkben, csakhogy a modern korban az energiadús olcsó ételek, a gépek, a motorizált közlekedés és az ülõmunka következtében ez a beprogramozott...

  • A mértéktelen evés megzavarhatja az agy mûködését?

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, amelyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.

    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.