2020.11.26. - Virág

A HDL-koleszterin még jobb, mint hittük

A HDL-koleszterin még jobb, mint hittük
A "jó" HDL-koleszterin nemcsak infarktus ellen véd, hanem a rák kockázatát is csökkenti - ez a fontos tudományos megfigyelés is aláhúzza annak jelentõségét, hogy a halál két leggyakoribb okát jelentõ megbetegedés ellen együtt lehet és kell harcolni.

A koleszterin emlegetésére mindenkinek az infarktus jut eszébe, illetve az, hogy minél kevesebb kerül ebbõl az anyagból a szervezetünkbe, annál védettebbek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
Koleszterinbõl azonban kétféle létezik. Az egyik az általánosan emlegetett "rossz" LDL-koleszterin, amely lerakódik a verõerek belsõ felszínén, és zsírszerû párnákat képezve beszûkíti az ereket, nehezíti a véráramlást. A másik koleszterinváltozat a "jó" HDL-koleszterin. Ez kifejezetten védi az érrendszert a kedvezõtlen elváltozások ellen.

Érthetõ, hogy az orvostudomány és a gyógyszerkutatás mindent megtesz, hogy az LDL-koleszterin vérszintjét csökkentse, a HDL-szintet pedig emelje. Az elõbbit gyógyszerek kifejlesztésével sikerült elérni: a sztatin gyógyszercsoport hatékonyan leszorítja a vérben keringõ LDL-koleszterin mennyiségét. A HDL-koleszterin szintjét megbízhatóan emelõ készítményt azonban még nem sikerült elõállítani.

Pedig az utóbbi a korábbinál is fontosabbnak tûnik, ugyanis amerikai kutatók azt találták: minél magasabb a HDL-koleszterin szintje, annál kisebb a rosszindulatú daganatos betegségek kockázata.

A tudósok 24 átfogó vizsgálat adatait összesítették és elemezték abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a HDL-koleszterinérték és a rákos elváltozások gyakorisága között. Kiderült, hogy ha valakinek a vérében a HDL-koleszterin szintje jelentõsen magasabb, 36 százalékkal kisebb a rosszindulatú daganat kockázata.

A munkacsoport gondosan felmérte azt is, hogy ez a kedvezõ hatás nem valamelyik, már régóta ismert kockázati tényezõ befolyásának mérséklõdése alapján jön-e létre. A statisztikai elemzés azonban egyértelmûen igazolta, hogy a HDL-koleszterin daganatos betegségek elleni hatása a dohányzástól, elhízástól és életkortól független.

"Ez a megfigyelés nem bizonyítja, hogy a HDL-koleszterin szintjének növelése rákellenes hatású volna, ám azt jelzi, hogy magas értéke a rosszindulatú daganatos betegségek szempontjából bizonyos védettsége utal" - írják a dolgozat szerzõi.