2020.11.26. - Virág

Antioxidánsból is megárt a sok

Antioxidánsból is megárt a sok
Gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítõk formájában sokféle antioxidáns szert ajánlanak az egészség megóvása érdekében: egy nemzetközi kutatócsoport inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasol a tabletták helyett.

Az oxidáció nemcsak a kerítésnek, hanem az emberi szervezetnek is árt. Szervezetünk ugyan nem rozsdásodik, a koszorúerek belsõ felszínére azonban a "rossz", LDL-koleszterin oxidáció útján rakódik le, és okoz elzsírosodást.
Szerencsére vannak anyagok, amelyek megakadályozzák az oxidációt. A kerítést befesthetjük, az antioxidáns szerek pedig gátolják az LDL-koleszterin letapadását az érfal felszínén.

Ausztráliában Tony Tiganis professzor vezette azt a 19 tagú nemzetközi munkacsoportot, amely ezt a kérdést vizsgálta egereken. Azt vizsgálták, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek. Sok bizonyíték van már arra, hogy az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az érelmeszesedéstõl, a cukorbaj kialakulásától.

A kutatók bizonyították, hogy a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerû, mint amilyennek látszik. Különbözõ állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapjában véve szükség van kevés oxidáns anyagra - elsõsorban is a hidrogén-peroxidra - ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdõdjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns hatás megvéd a cukorbaj kifejlõdésétõl.

"Tehát érzékeny egyensúlyról van szó, és a jó dologból a túlságosan sok akár rossz is lehet" - mondta a vizsgálat vezetõje. Azok az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, amely egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.

"Kis adagban az olyan oxidáns molekulákra, mint a hidrogén-peroxid, szükség lehet a sejtek egészséges mûködéséhez - hangsúlyozta a vizsgálat vezetõje. - A túl sok antioxidáns szer viszont cukorbetegséghez vezethet".