2020.12.02. - Melinda, Vivien

Elõnyösebb a nõi vér szívmûtéthez

Elõnyösebb a nõi vér szívmûtéthez
Jobbak a beteg kilátásai a szívmûtétet követõen, ha nõtõl származó vérplazmát kap az operáció alatt vagy után. A vizsgálat eredményeit a Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery közölte.

Három éve az Egyesült Államok véradó központjai megegyeztek abban, hogy nõi vérbõl készített plazmát nem adnak ki a kórházaknak, mert az veszélyes ellenanyagokat tartalmazhat. Azt tapasztalták, hogy a nõk vérében - melybõl a különbözõ vérkészítményeket elõállítják - a véradók a terhessége során ellenanyagok jelennek meg és ezek súlyos tüdõkárosodást okozhatnak.
Az ellenanyagok az anya testében saját magzata ellen keletkeznek, annál nagyobb mennyiségben, minél többször lesz az asszony terhes. Az kialakuló ellenanyagok okozta tüdõkárosodás ritka: minden 3000 vérátömlesztésbõl egy esetben fordul elõ, de az egészségügyi hatóságok ezt is szerették volna elkerülni, ezért javasolták a nõk által adott vérkészítmények alkalmazásának tiltását.

Mark Stafford-Smith és munkatársai 1069 mûtét adatait dolgozták fel abból az idõszakból, amikor operáció során még a nõi vérbõl származó plazmát is beadták a mûtõasztalra kerülõ betegeknek, hogy kiderítsék rosszabbul végzõdtek-e azok a beavatkozások, ahol a becsepegtetett vérplazma nõnemû véradótól származott.

A szívmûtétek biztonságát úgy értékelték, hogy minden, férfi véradótól származó készítmény alkalmazásával végzett operáció eredményét olyan, hasonló mûtét adataival szembesítették, ahol a páciens nõi véradótól levett vért kapott.

Úgy találták, hogy a tüdõkárosodás valójában csak fele olyan gyakori volt a nõk vérébõl létrehozott készítmények alkalmazása esetén, mint férfiak által adott vér használatakor. A szívmûtétek utáni elsõ hónap halálozása nõi vérplazma beadásakor kilenc százalék volt, a férfi vérplazma alkalmazása során 16,4 százalék.

A hosszútávú mûtéti túlélés szempontjából a két csoport között nem volt értékelhetõ különbség. A korábbi véleménnyel ellenkezõ eredményû tanulmány élénk vitát váltott ki a szakértõk körében. Hangsúlyozzák, hogy ez a vizsgálat csak szívmûtétekre vonatkozott, melyek csupán egy csoportját jelentik azoknak a súlyos beavatkozásoknak, amikor valamilyen vérkészítmény adására van szükség.