rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • H1N1: Mit ne tegyél?

 • Hasznos tippek a vírus kapcsán

  A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tûntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

  A rossz hír azonban az, hogy a sertésinfluenza nem „távozik”. Ezért cikkünkben néhány tanácsot gyûjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit ne tégy az új influenza megelõzése érdekében.

  Ne gondold, hogy a szezonális influenza elleni védõoltás védelmet nyújt a H1N1 ellen is!

  A szezonális influenza elleni védõoltás nem nyújt védelmet az új influenza ellen. Természetesen fontos, hogy beoltasd magad a szezonális influenza ellen, ami a csecsemõk, az idõskorúak és a gyenge immunrendszerû emberek esetében még inkább javallt, ugyanis rájuk nézve az influenza veszélyesebb lehet.

  Az USA Betegség Felügyeleti és Megelõzési Központ (CDC) szerint csak az Egyesült Államokban évente átlagosan 36 000 ember hal meg, és több mint 200 000 beteg kerül kórházba a szezonális influenza vagy annak komplikációi miatt.

  Az új influenza elleni védelemhez azonban csak a H1N1 elleni vakcinák lehetnek hatékonyak.

  Ne hidd, hogy az arcmaszk megvéd az új influenzától!

  A CDC szerint nem tisztázott, hogy az arcmaszkok mennyire lehetnek hatékonyak a H1N1 vagy a szezonális influenza vírusok elleni védelemben.

  A CDC csak abban az esetben javasolja az arcmaszk használatát, ha a szoros környezetedben élõk közül valakinek influenzás betegsége van. Továbbá azoknak ajánlatos hordania az arcmaszkot, akiknek valamilyen okból megoldhatatlan, hogy kerüljék a nagy tömegeket, ahol ráadásul a sertésinfluenza jelen van.

  A CDC azonban ajánlja, hogy a megbetegedett személyek viseljék az arcmaszkot, ha emberek közé mennek, hogy ne terjesszék tovább az influenzát!
  Néhány fontos lépés a H1N1 megelõzésére

  • Gyakran moss kezet!
  • Köhögéskor és tüsszentéskor tégy zsebkendõt a szád elé!
  • Ne piszkáld a kezeddel a szemeidet, az orrodat és a szádat!
  • Ha influenzához hasonló tüneteket észlelsz, kerüld az embereket!
  • Legalább két méter távolságot tarts az influenzás betegektõl!
  Az arcmaszkot csak egyszer használd, s azt követõen dobd ki a szemétbe!

  Ne felejtkezz meg otthonod rendben tartásáról!

  Az influenzavírusok megtalálhatóak a könyveken, a játékokon, az ajtókilincsen, a telefonon, a ruhákon, az evõeszközökön, és más tárgyakon is. Használj rendszeresen háztartási fertõtlenítõszereket!

  A CDC ajánlása szerint egy már megfertõzõdött beteg ruháját mosás elõtt nem ajánlatos magához fogni, s alaposan, magas hõfokon kell kiszárítani! A ruhákkal történõ érintkezést követõen azonnal meg kell mosni a kezeket szappannal és vízzel.

  Ne vedd félvállról a sertésinfluenzát!

  Ne intézd el egy vállrándítással a H1N1 influenza elleni óvintézkedéseket! A vírus még mindig fertõz, és várhatóan egyre többen kerülnek majd kórházba a fertõzés miatt, vagy halnak abba bele.
  Amikor egy megfertõzõdött ember beszél, tüsszent, köhög, a fertõzõdött nyál legalább egy méterre is eljuthat, ezért fontos a zsebkendõ használata.

  Ne ess pánikba!

  Jóllehet, a sertésinfluenza világjárvány, de a közepesen veszélyes osztályba sorolható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ez azonban változhat, az egészségügyi dolgozók ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a vírus átalakulhat, s kíméletlenebbé válhat.

  A páciensek döntõ többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, és gyógyszeres kezelés segítségével néhány héten belül teljesen felépül.

  Az állapotos nõk és a beteg emberek esetében nagyobb a kockázat a komplikációk fellépésére. Nehezen érthetõ, de egyes esetekben a teljesen egészséges fiatalok között is elõfordulhat az elhalálozás.

  A szakemberek elõvigyázatosságra intenek, s nem pánikba esésre.

  Ne menj emberek közé, ha az influenzához hasonló tüneteket észlelsz magadon!

  Ilyen tünetek lehetnek a láz, köhögés, torokfájás, folyó vagy eldugult orr, fájdalom a test különbözõ részeiben, fejfájás, hidegrázás, kimerültség, hasmenés és hányás.

  Ha Te a fent említett tüneteket tapasztalod magadon, az orvosi rendelõn kívül máshová ne menj, hogy ne fertõzz meg más embereket is! Ez az jelenti, hogy ebben az esetben nem szabad dolgozni, iskolába menni, vagy utazni.

  Ha otthon maradsz, akkor nem tudsz más embereket megfertõzni.

  Hogy mennyi ideig kell ebben az esetben otthon tartózkodnod? A CDC ajánlása szerint még legalább 24 órát maradj otthon azt követõen, hogy már elmúlt a lázad, anélkül, hogy lázcsillapítót vettél volna be!

  Ne rohanj egybõl a sürgõsségi osztályra, ha influenzaszerû tüneteket észlelsz magadon!

  Sürgõsségi osztályra gyermekként abban az esetben kell menned, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • gyors, vagy nyugtalan légzést,
  • kékes, vagy szürkés bõrszínt,
  • nem elegendõ folyadékbevitelt,
  • súlyos, vagy állandó hányást,
  • levertséget,
  • túlzott ingerlékenységet tapasztalsz.

  A felnõtteknek pedig akkor kell felkeresniük a sürgõsségi osztályt, ha:

  • légzési nehézségeket,
  • mellkasi vagy hasi fájdalmat, vagy nyomást,
  • hirtelen szédülést,
  • zavartságot,
  • súlyos vagy állandó hányást tapasztalnak.

  A WHO szerint, ha több mint három napig magas valakinek a láza, az is a fertõzõdöttség jele lehet.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Néhány fontos tudnivaló az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségről

  Néhány fontos tudnivaló az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségrőlA különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Az 1-es típusú cukorbetegség mai tudásunk szerint nem előzhető meg. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Ismertek olyan génváltozatok, amelyek mellett az 1-es típusú cukorbetegség gyakoribb vagy ritkább, mint az átlagnépességben. Ezek az eltérések azonban csak alacsonyabb vagy magasabb rizikót jelentenek, az összefüggés a betegség kialakulásával nem olyan szoros, mint például a vérzékenység esetében.

 • Õssejtek segítségével visszafordították az öregedést egy ritka betegségben

  Az öregedés és a rák megértését is segítheti az a tanulmány, amelyben amerikai kutatók módosított õssejtekkel visszafordították az öregedési folyamatot egy ritka genetikai betegségben.

  A bostoni Children's Hospital és a Harvard õssejtekkel foglalkozó intézetének munkatársai közönséges bõrsejtekbõl létrehozott, az embrionális õssejtekhez igen hasonló tulajdonságokkal bíró, pluripotens õssejteket (iPS-sejtek) hoztak létre. A dyskeratosis congenita elnevezésû ritka, örökletes betegséget tanulmányozták, amely korai öregedéssel jár.

 • A sok kávéfogyasztás negatív irányban hathat a nõk mellméretére?

  Svéd kutatók szerint napi három csésze kávé elfogyasztása negatív irányban hathat a nõk mellméretére. Ez valószínûleg több nõnek bánat, mint öröm, õket azonban vigasztalhatja az a tény, hogy a koffein csökkenheti a mellrák rizikóját.

  Közel háromszáz nõ esetében vizsgálták a svédországi Lund Egyetem kutatói a mellméret és a kávéfogyasztás összefüggését. Az eredmények szerint naponta három csésze kávé elfogyasztása már elég lehet ahhoz, hogy a mell zsugorodásnak induljon, a hatás pedig minden egyes további csésze itallal nõ.

 • Rendszeres testmozgással a szellemi hanyatlás ellen

  A rendszeresen végzett aerob jellegû tesmozgás megállíthatja a szellemi leépülést, sõt a már bekövetkezett agyi funkció csökkenést vissza is fordíthatja.

  A szellemi leépülés a korral járó normális jelenség, mely során az agy szürke- és fehérállománya sorvadásnak indul, ennek következtében idõskkorban nehezebben mennek bizonyos feladatok, csökken a munkamemória, és párhuzamosan több dolog végzése nehézkessé válik – derült ki a brit Jorunal of Sports Medicine címû lapból.

 • A szerelem jótékony hatással van a szívre

  Tudósok úgy gondolják, hogy a szerelem jótékony hatással van a szívre. Azok az emberek, akik szerelmes, sokkal egészségesebb, kevésbé szoknak rá a dohányzásra, fizikailag aktívabbak, és szociális érzékenységük is fejlettebb. Ezen kívül kevesebbet aggódnak, és a mindennapos stresszt is jobban tûrik.

  Gyakori ajándék szerelmes párok körében a csokoládé és vörösbor. Mindkettõnek bizonyított szervezetre gyakorólt jótékony hatása kis mennyiségben.

 • A kék skorpió mérgével küzdenek a rák ellen Kubában

  A nemzetközi piacon is nemsokára elérhetõ lesz az az új rákellenes homeopátiás készítmény, amelyet egy kubai tudományos intézet fejlesztett ki skorpióméregbõl. Isabel González, az oltóanyagokat és más gyógyszereket gyártó Labiofam vállalat kutatás-fejlesztési osztályának igazgatója a minap elmondta, hogy a kék skorpió (Rhopalurus Junceus) mérgébõl elõállított Vidatox nevû orvosságot mintegy 10 ezer rákos betegen tesztelték, és az eredmények azt mutatták, hogy a páciensek életminõsége jelentõsen javult, valamint a szervezetükben lévõ daganat növekedése megállt.

 • Gének felelõsek a korai magömlés kialakulásáért?

  A korai magömlés kialakulása is a génekhez köthetõ - állítják vizsgálati eredményekre hivatkozva az Utrechti Egyetem kutatói. Ez az elsõ fontosabb bizonyíték arra nézve, hogy a túl korai ejakuláció nem elsõsorban lelki okokra, hanem egyéni adottságokra lenne visszavezethetõ.

  A holland kutatócsoport 89 - szexuális életük kezdetétõl fogva - korai magömléstõl szenvedõ holland férfit vizsgált meg. A tanulmányba egy 92 panaszmentes férfiból álló kontrollcsoportot is bevontak. Az alanyok nõpartnerei otthon egy hónapon keresztül stopperórával mérték az ejakulációig eltelt idõt a közösülések alkalmával.

 • A paracetamoltartalmú gyógyszerek növelhetik az asztma kialakulását?

  Egy új tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Az orvosok óvatosságra, körültekintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban.

  Az új-zélandi központú kutatás során világszerte 200 ezer beteg csecsemõt vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy, akik paracetamolt kaptak, gyakrabban alakult ki allergia, asztma, és kiütés, mint az ilyen készítményt nem kapók között.

 • Agyi katasztrófa után még órákig van segítség, ha...

  Heidelberg - Agyi katasztrófa után megfelelõ osztályra történõ beszállítással és korszerû gyógyszeres kezeléssel még órákon át jó esély van arra, hogy a beteg a rosszullétet túlélje és állapota rendezõdjön. A nemzetközi ECASS III. vizsgálat eredményeit a világ elsõ számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

  Az iparilag fejlett országokban az agyi katasztrófák a halálozási statisztika harmadik helyén állnak. Magyarországon az utóbbi években átlag 18.000 ember halt meg ilyen okból minden esztendõben.

 • Drogkontroll nyálból

  Budapest - Nyálmintából néhány perc alatt meghatározza különbözõ kábítószerek jelenlétét a mérgezés gyanúja miatt kórházba szállított betegek szervezetében egy új német laboratóriumi mûszer.

  A technikai újdonságot az International Hospital Equipment szakfolyóirat ismertette.

  A különbözõ mérgek vagy tiltott anyagok kimutatása az emberi szervezetbõl nemcsak az élsportban, hanem a szakintézetek mérgezési osztályain is súlyos gondot jelent.

 • Kutatási célra kóros õssejtek

  Az õssejteket általában gyógyítási célra alkalmazzák, hogy a beteg szövetek sejtjeit egészséges sejtekkel tudják pótolni. Amerikai szakemberek azonban most olyan õssejteket különítettek el, melyek súlyos szívbetegséghez vezetnek, mert így a gyógykezelés kutatásának lehetõsége is megnyílhat az orvostudomány elõtt.

  Õssejtek nélkül nem élhetnénk: ilyenek vannak a csontvelõben és folyamatosan pótolják a hamar elöregedõ, elpusztuló vérsejteket.

 • Nincs tovább - megáll az evolúció fejlõdése?

  Több tíz éve azt gondoltuk, hogy a jövõ emberei vagy szuperintelligens gömbök, vagy pedig tévénézõ majmok szintjére csökkent humanoidok lesznek. Steve Jones genetikusprofesszor azonban félresöpri mindkét ötletet: szerinte az evolúció mögött álló tényezõk már korántsem számítanak motiváló erõnek. Egymillió év múlva ugyanúgy nézünk majd ki, mint most, írja a Daily Mail.

  Jones, a University College London genetikával foglalkozó professzora ugyanis azt állítja, a természetes szelekció és a mutációk már nem játszanak fontos szerepet életünkben.

 • Gyengédséggel, öleléssel a szívbetegség ellen?

  Az összebújás és a gyengédség nemcsak a léleknek esik jól, hanem a szívbetegségeket is segít megelõzni. Az észak-karolinai egyetem kutatói felfedezték, hogy már az is csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ha tíz percig fogjuk egymás kezét.

  Aki még ennél is jobban szeretné megkönnyíteni a szíve dolgát, az jól teszi, ha kiköltözik vidékre, mert a szennyezett városi levegõ a keringésnek még jobban árt, mint a tüdõnek. A légzõszerven keresztül ugyanis a legfinomabb porszemcsék is eljutnak a vérbe, és gondoskodnak az erek beszûkülésérõl.

 • Kávéfogyasztással a méhnyakrák ellen?

  Kisebb százalékban betegednek meg a méhnyakrákban azok a nõk, akik naponta több mint 3 pohár kávét isznak - állítják egy japán tanulmány szerzõi. Az egészségügyi hatóságok vizsgálata a zöld tea fogyasztásának esetében nem talált semmiféle kapcsolat a betegséggel.

  Az egészségügyi minisztérium vizsgálatában 54 ezer nõt figyeltek meg 15 éven át. A vizsgált személyek 40 és 69 éves kor közötti nõk voltak. A Japán Nemzeti Rákközpont orvosai a kutatás közben négy csoportra osztották a nõket, aszerint, hogy átlagosan mennyi kávét fogyasztottak.