
A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvezõ szívhatása rendkívül egyéni. Az orlandói (Florida) nemzetközi konferencián ismertetett eredmények tovább bonyolították az eddigi nézeteket. Jochen Senges és munkatársainak OMEGA tanulmányában csaknem négyezer, szívinfarktus miatt kezelt beteg vett részt.
Németország 104 kórházában a szívroham miatt fölvett betegek korszerû ellátása a világszerte elfogadott gyógyítási irányelvek szerint történt. Két héttel az infarktus után sorsolás következett: a vizsgálat résztvevõinek fele gyógyszerei mellett egy évig omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt is szedett, a többiek ugyanolyan külsejû kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott.
A vizsgálatot "kettõs vak" eljárással végezték: a megfigyelés végéig sem a beteg, sem kezelõorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot és melyik résztvevõ szedte az omega-3 készítményt nem tartalmazó kapszulát.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelõzni az infarktus ismétlõdését, vagy az újra szükséges kórházi fölvételt.
Az omega-3 zsírsav kezelésben részesülõ csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint azok, akiknek a gyógyszereit nem egészítették ki telítetlen zsírsavakkal. Az infarktus ismétlõdése, vagy a szívhalál sem volt ritkább az omega-3 készítményt is szedõ betegek körében.
Az eredmény azért érthetõ, mert a jelenleg használatos, gyógyszeres kezelés igen hatékony és ennek kiváló eredményeit a halolajkivonat már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelõzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése elõtt ajánlott, hogy hetenkét két-három alkalommal valamilyen halétel kerüljön az asztalra.