A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvezõ szívhatása rendkívül egyéni.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Németország 104 kórházában a szívroham miatt fölvett betegek korszerû ellátása a világszerte elfogadott gyógyítási irányelvek szerint történt. Két héttel az infarktus után sorsolás következett: a vizsgálat résztvevõinek fele gyógyszerei mellett egy évig omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt is szedett, a többiek ugyanolyan külsejû kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott.
A vizsgálatot "kettõs vak" eljárással végezték: a megfigyelés végéig sem a beteg, sem kezelõorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot és melyik résztvevõ szedte az omega-3 készítményt nem tartalmazó kapszulát.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelõzni az infarktus ismétlõdését, vagy az újra szükséges kórházi fölvételt.
Az omega-3 zsírsav kezelésben részesülõ csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint azok, akiknek a gyógyszereit nem egészítették ki telítetlen zsírsavakkal. Az infarktus ismétlõdése, vagy a szívhalál sem volt ritkább az omega-3 készítményt is szedõ betegek körében.
Az eredmény azért érthetõ, mert a jelenleg használatos, gyógyszeres kezelés igen hatékony és ennek kiváló eredményeit a halolajkivonat már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelõzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése elõtt ajánlott, hogy hetenkét két-három alkalommal valamilyen halétel kerüljön az asztalra.