A 40 és 64 év közötti páciensek körében a tizenhárom éves vizsgálat ideje alatt közel 160 esetben alakult ki a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rákja. Az adatok alapján elmondható, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rák kialakulásának kockázatát. - olvasható a American Journal of Epidemiology címû szakfolyóirat legutóbbi számában. A kutatók megemlítik, hogy adataik szerint a kockázat csökkenése még azoknál is megfigyelhetõ, akik veszélyeztetett csoportokba, a nagyivók vagy a dohányosok közé tartoztak.
Naganuma elmondta, hogy a kutatás során õket is meglepte a kávéfogyasztás ilyen jellegû hatása. "Bár az alkoholfogyasztás és a cigarettázás megszüntetése a jelenleg ismert legjobb módszer e ráktípusok kockázatának csökkentésére, a kávé védõtényezõ lehet mind a kis, mind a nagy kockázatú lakossági csoportokban" - összegzik megállapításaikat közleményükben a kutatók.