2021.01.21. - Ágnes

Sok gabona fogyasztásával megelõzhetõ a hólyagrák kialakulása?

Sok gabona fogyasztásával megelõzhetõ a hólyagrák kialakulása?
Az Amerikai Rákkutató Szövetség lapjának legújabb számában megjelent tanulmány szerint a gabona-és diófélékben, valamint a húsokban megtalálható szelén segíthet megelõzni a hólyagrákot.

A Dartmouth Orvosi Kar kutatói 767, hólyagrákkal frissen diagnosztizált beteg szelénszintjét hasonlították össze 1 108 egészséges emberével. Az eredmények fordított összefüggést mutattak a szelén szintje és a hólyagrák között a nõk, néhány dohányos és a p53-pozitív hólyagrákosok esetében.
Az összes vizsgált személyre vonatkozóan nem állt fenn ez a jelenség, viszont a nõknél (34 %), az enyhe dohányosoknál (39 %), illetve a p53-pozitív hólyagrák esetén (43 %) a magasabb szeléniumszint a daganatos betegség csökkenését jelentette.

„Számos útja lehet a hólyagrák kialakulásának, ezek közül a p53 gén megváltozását tartják a legfõbb oknak.” – mondta Margaret Karagas kutató. „Az ilyen módon kialakult daganat mindig a betegség elõrehaladottabb formájával hozható kapcsolatba.”

Míg más tanulmányok hasonló összefüggést mutattak ki a szelénnel és a hólyagrákkal kapcsolatban a nõk körében, ez volt az elsõ munka, mely a szelént a p53-pozitív esetekkel is összekapcsolta.

„Végeredményben, ha igaz az, hogy a szelén megóvhatja az emberek bizonyos csoportját a hólyagráktól, mint pl. a nõket; vagy megakadályozhatja bizonyos tumorfajták kialakulását, akkor segíthetnek felfedezni azt, miként lehet megelõzni a jövõben a betegséget.” – mondta Karagas.