2021.01.27. - Angelika

Ínybetegség és metabolikus szindróma kéz a kézben

Ínybetegség és metabolikus szindróma kéz a kézben
A középkorú felnõttek esetében az ínybetegségek összefüggésben vannak a metabolikus szindrómával - jelentették be brit kutatók. "További tanulmányokra van szükség, hogy kiderüljön, a szájhigiéne karban tartása befolyásolja-e a betegség megjelenését vagy elõrehaladását.

A metabolikus szindróma a szívbetegségek, agyvérzés és cukorbetegségek kockázati tényezõinek összessége, melybe beletartozik a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vércukorszint, a HDL-koleszterin alacsony, a trigliceridek magas szintje.
Ha valakinél ezekbõl több, mint három jelentkezik, akkor állítható fel a metabolikus szindróma diagnózisa. Több tanulmány is felvetette már az esetleges kapcsolatot az ínygyulladással, mely a felnõttek 40 %-ánál fordul elõ. Kapcsolatban állhat továbbá az egész szervezetre kiterjedõ problémákkal, mint amilyen a cukor lebontási képességének gyengesége, jegyezte meg D'Aiuto és csapata a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism címû folyóiratban.

Az ínygyulladásban szenvedõ embereknek 20 %-kal nagyobb az esélye a szívbetegségekre is. Mivel az ínygyulladást és a metabolikus szindrómát is kapcsolatba hozzák a gyulladással és az inzulin-rezisztenciával, meg akarták határozni, hogy a kettõ vajon közvetlen kapcsolatban áll-e egymással.

Ehhez 13994 férfit és nõt vizsgáltak meg, akik a III. Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésben és ínyvizsgálaton vettek részt. Az enyhe ínygyulladásban szenvedõk 34%-ánál, a betegség súlyosabb formájában szenvedõk közül pedig 37%-nál állt fenn a metabolikus szindróma. Az egészéges ínyû személyek között ez az arány mindössze 18% volt.