2020.11.26. - Virág

Agyi katasztrófa után még órákig van segítség, ha...

Agyi katasztrófa után még órákig van segítség, ha...
Heidelberg - Agyi katasztrófa után megfelelõ osztályra történõ beszállítással és korszerû gyógyszeres kezeléssel még órákon át jó esély van arra, hogy a beteg a rosszullétet túlélje és állapota rendezõdjön. A nemzetközi ECASS III. vizsgálat eredményeit a világ elsõ számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

Az iparilag fejlett országokban az agyi katasztrófák a halálozási statisztika harmadik helyén állnak. Magyarországon az utóbbi években átlag 18.000 ember halt meg ilyen okból minden esztendõben.
A betegeknek, családjuknak és az egész társadalomnak nagy gondja, hogy jelenleg is 200-250.000 olyan ember él közöttünk, aki túlélte a szélütést, de nehezen mozog vagy egyéb okból szorul állandó segítségre.

Az agyi érkatasztrófa, a szélütés 100 esetbõl 88-ban valamelyik agyi verõér elzáródásának következménye. Az agyszövetben azok a sejtek, melyeket korábban az elzáródott ér látott el vérrel, oxigénnel és tápanyagokkal, gyorsan mûködésre képtelenné válnak, majd visszafordíthatatlanul elhalnak. Világszerte orvoscsoportok és gyógyszergyárak dolgoznak azon, hogy olyan kezelési lehetõségeket találjanak, melyek javítják, sõt megoldják ezt a súlyos gondot.

Az altepláz nevû gyógyszert már évek óta alkalmazzák azokban a gyógyintézetekben, ahol az agyi katasztrófa miatt beszállított betegek kezelésével foglalkoznak. Ez a készítmény rendkívül hatásosan föloldja a folyamatos véráramlást megakadályozó alvadékot és ha ez rövid idõvel az érelzáródás után elindítható, a beteg jól fölépülhet az életveszélyes helyzetbõl.

Gyakori az a helyzet, amikor a szélütés miatt eszméletlen, mozgásképtelen beteg csak órák múlva kerül szakintézetbe. Eddig nem voltak adatok arra, hogy az agyi katasztrófa kezdete után 3-4 óra múlva elindított altepláz kezelés mennyire eredményes. Egy több európai országban végzett, a New England Journal of Medicine-ban ismertetett tanulmányban 821 beteg sorsát követték, akiknél a véralvadékot föloldó altepláz gyógyszer adását átlagosan négy óra után lehetett elkezdeni.

A vizsgálat fontos eredménye, hogy az altepláz kezelést a rosszullét kezdetétõl 3-4 és fél óra múlva is érdemes elkezdeni, mert alkalmazásával a betegek több mint felének az állapota így is jelentõsen javult. A kedvezõ változás értékelhetõen jobb volt, mint az eddigi egyéb gyógyszerelések hatására, de szükség van az agyi katasztrófák kezelésével foglalkozó, úgynevezett strokecentrumok szervezésére is.