2021.01.21. - Ágnes

Megtalálták az 1-es típusú cukorbetegség új gyógyszerét?

Megtalálták az 1-es típusú cukorbetegség új gyógyszerét?
A terminális állapotban lévõ, 1-es típusú cukorbeteg rágcsálók teljesen visszanyerték egészségüket egy anyag egyetlen injekciójával a Texas Egyetem Southwestern Klinikáján.

Az inzulin 1922-es felfedezése óta az 1-es típusú diabéteszt (az inzulin-függõ cukorbetegség) emberekben inzulin injekcióval kezelik a magas vércukorszint csökkentésére és a diabéteszes kóma megelõzésére. A Southwestern kutatóinak eredményei arról számolnak be, hogy nem az inzulin lehet az egyetlen hatékony szer.
A leptin, a szervezet zsírsejtjei által termelt hormon, szintén képes csökkenteni a vércukorszintet és hosszabb ideig normál tartományban tartani azt az új felfedezések szerint.

"Az a tény, hogy ezek az állatok nem pusztulnak el és visszanyerik egészségüket az inzulin teljes hiánya ellenére, számos kutató és klinikus számára nehezen hihetõ."- közölte Dr. Roger Unger belgyógyász professzor és a vizsgálat vezetõje. "Sok tudós, minket is beleértve, azt hitte, hogy csak idõpocséklás leptint adni inzulin hiányában. Általánosan téves hiedelem, hogy az inzulin az egyetlen, amely helyrehozhatja az inzulinhiány következményeit."

A leptin glükóz-csökkentõ mechanizmusa úgy tûnik, hogy egyben gátolja a glukagon hatását, amely a hasnyálmirigy által termelt, vércukorszintet emelõ hormon. Normál esetben a glukagon akkor termelõdik, ha a vérben alacsony a glükóz vagyis a cukorszint. Inzulinhiány esetén ugyanakkor a glukagon szintje magas és hatására a máj túlzott mennyiségû glükózt bocsát a véráramba. Ezt a folyamatot ellensúlyozza az inzulin, melynek hatására a szervezet sejtjei cukrot vesznek fel a vérkeringésbõl.

Az 1-es típusú cukorbetegségben, amely az USA-ban közel 1 millió embert érint, a hasnyálmirigy inzulint termelõ szigetsejtjei pusztulnak. Az 1-es típusú diabéteszesek naponta több alkalommal kell, hogy inzulint használjanak a vércukor rendezéséhez és diétájuk szabályozásához. Összehasonlításul, a nem inzulinfüggõ, 2-es típusú cukorbetegekben van ugyan inzulin, ám szervezetük nem reagál rá megfelelõen. A 2-es típusú diabétesz az USA-ban 18-20 millió embert érint.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók a világon elsõként tesztelték, hogy a leptin gén egyetlen injekciója a diabéteszes kómában lévõ inzulin-hiányos egerekbe és patkányokba vajon képes-e visszafordítani a súlyos állapotot és elkerülhetõ-e az állatok pusztulása. A leptin gént kapó állatok nagy mértékû leptin termelésbe kezdtek, amely az 1-es típusú cukorbetegség minden mérhetõ következményét visszafordította, beleértve a súlycsökkenést, a hyperglikémiát és a ketoacidózist, egy potenciálisan végzetes állapotot, amely akkor alakul ki, mikor a szervezetben nincs elegendõ inzulin az alap anyagcsere mûködéséhez. A hatás nagy részéért a magas glukagon szint teljes gátlása volt felelõs, közölte Dr. Xinxin Yu, belgyógyász és a vizsgálat elsõszerzõje.

"Ezek az állatok már tényleg a halál küszöbén álltak."- közölte Dr. Yu. "Ám ha leptin gént adtunk nekik, a végstádiumban lévõ rágcsálók két hét alatt visszanyerték egészségüket bármely más kezelés nélkül."

Dr. Unger szerint túl korai lenne kijelenteni, hogy a leptin a jövõben helyettesítheti az inzulint a cukorbetegség kezelésében, ám ez a vizsgálat bebizonyította, hogy a leptin képes az inzulin egyes feladatainak ellátására hosszabb idõn keresztül. A beadott inzulin biológiailag csupán három-négy órán keresztül aktív.

"Azt remélem, hogy a leptin egy bizonyos esetben válhat adhatóvá - a glukagon gátlására például - és az inzulin pedig egy másik esetben. Vagy az is elképzelhetõ, hogy létezik egy harmadik szer is."- közölte Dr. Unger. "Hatalmas elõrelépés lenne, ha létezne egy szájon át szedhetõ szer a glukagon gátlására, injekciók nélkül."

Dr. Yu szerint a kutatócsoport hipotézise, hogy a leptin nemcsak a glukagon májra gyakorolt hatását gátolva veszi fel a küzdelmet a diabétesszel, hanem az IGF-1 (inzulin-szerû növekedési faktor-1) inzulin-szerû hatásait is serkenti. Az IGF-1 a növekedést serkentõ és az inzulint utánzó hatású hormon.

"Amikor egy gyermeknél 1-es típusú diabétesz alakul ki, növekedésük akadályozott, míg nem kapnak inzulint."- magyarázta Dr. Unger. "Ugyanez igaz az egerek esetében is. Ugyanakkor azt találtuk, hogy ha egy cukorbeteg patkány nem kap inzulint és leptintermelõvé tesszük, növekedése szinte helyreáll."

"Míg a kezelt állatok vércukorszintje idõvel emelkedett, hyperglikémiájuk (magas vércukorszintjük) folyamatosan az emelkedett, kezelés-elõtti szintek alatt maradtak. A kezeletlen rágcsálók másrészt viszont két-három napon belül elpusztultak. A kutatók a kezelt rágcsálókat 25 héten át követték nyomon.