2020.12.05. - Vilma

Csodagyógyszer diabetes és szívbetegség ellen?

Csodagyógyszer diabetes és szívbetegség ellen?
Ausztrál kutatók bejelentették, sikerült kifejleszteniük egy gyógyszert, amely véget vethet egy a diabétesz, a szívbetegség és más betegségek által okozott életveszélyes állapotnak.

A kutatók közölték, a gyógyszer az állatkísérletek során megakadályozta a fibrózis kialakulását, a visszafordíthatatlan hegszövet-felgyülemlést a belsõ szerveken. Jelenleg nincs semmilyen kezelés a fibrózis ellen, és az FT-11 nevû új gyógyszer, olyan jelentõs felfedezés lehet, mint a vérnyomás gyógyszerek - nyilatkozta a Melbourne Egyetem professzora.
"Fantasztikus sikergyógyszer lehet, melynek kezdeti piacra dobása mintegy 2 milliárd dollárt hozhat". Kelly elmondta, hogy bár a gyógyszer nem akadályozza meg a diabéteszt (amely olyan krónikus betegség, mely során a szervezet képtelen elegendõ inzulin hormont termelni a cukor feldolgozásához), megakadályozhatja az olyan szövõdmények kialakulását, mint például a vese- vagy a szívbetegség.

"Reméljük, késleltetni tudjuk vagy meg tudjuk akadályozni ezeket a szövõdményeket, ami alapvetõen megmentheti a betegeket a dialízistõl - ez pedig óriási elõnyt jelent életmódjuk tekintetében" - nyilatkozta Kelly az AFP hírügynökségnek.

A várakozások szerint 12 hónapon belül a klinikai tesztelés fázisába jutó gyógyszer alkalmazásával meg lehet elõzni a diabéteszes vesebetegséget, a szívbetegséget és valószínûleg más betegeségeket is, például a máj és a tüdõ fibrózist is.

Kelly egy az Australian Broadcasting Corporation-nek adott interjújában elmondta, a fejlett világban a betegségek körülbelül 45 százaléka összefüggésbe hozható valamilyen patológiai fibrózissal. "A patkánykísérleteinkbõl jelenleg azt tudjuk, hogy a vegyületünk gátolja a fibrózis kialakulását, és a jövõ érdekessége lehet, vajon sikerül-e visszafordítanunk a fibrózist".