2024.04.24. - György

A gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok felnõttkori állapotát

A gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok felnõttkori állapotát
Egy csapat amerikai kutató közzé tette új tanulmányát, mely szerint a gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok felnõttkori állapotát.

A tejtermékeket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos összetevõjének tartják. Egész mostanáig azonban titok volt, hogy a tejtermékek hosszú távon hogyan függ össze a csontok állapotával gyermekkorban, pl. a csontsûrûséggel, a csontok ásványianyag-tartalmával és a csontfelületet. A tanulmány során a Bostoni Egyetem 106 3 és 5 év közötti gyermekrõl gyûjtött adatokat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyermekeket 12 éven át követték nyomon. A kísérletben résztvevõ családok naplót kaptak, és megkérték õket, hogy minden évben több napon át jegyezzék fel, mit evett gyermekük. A napló és más információk segítségével a kutatók kiszámították a gyermek átlagos napi fogyasztását tejtermékekbõl és más élelmiszerekbõl.

A 12 éves periódus végén a szerzõk megvizsgálták a gyermekek csontozatának egészségét. Azt tapasztalták, hogy azoknál a gyerekek, akik napi két vagy több alkalommal fogyasztottak tejterméket, nagyobb volt a csontozat ásványianyag-tartalma és a csontsûrûség. Miután rögzítették a normális csontfejlõdésre ható egyéb faktorokat (növekedés, testalkat, aktivitás foka), a szerzõk azt találták, hogy ezeknek a fiataloknak 175 grammal több ásványi anyag volt a csontjukban, mint azoknak, akik naponta kettõnél kevesebb adag tejterméket fogyasztottak.

A kutatók ezen kívül értékelték a tejtermékek és más táplálékcsoportok együttes hatását is. Azoknak a gyerekek, akik naponta kettõnél többször ettek tejterméket, 10 dkg húst vagy más fehérjetartalmú ételt, 300 grammal magasabb lett a csont ásványianyag-tartalma.

A tanulmány felhívja a figyelmet a napi tejtermék fogyasztásra gyermekkorban. "A tejtermék az egyik fõ forrása a fehérjéknek, kalciumnak és más tápanyagoknak, mint pl. a foszfor és a D-vitamin." - mondta a szerzõ, Lynn Moore. A szülõk segíthetik a csontok egészséges fejlõdését azzal, ha minden nap adnak tejterméket gyermekeiknek.