rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok felnõttkori állapotát

  • Egy csapat amerikai kutató közzé tette új tanulmányát, mely szerint a gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok felnõttkori állapotát.

    A tejtermékeket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos összetevõjének tartják. Egész mostanáig azonban titok volt, hogy a tejtermékek hosszú távon hogyan függ össze a csontok állapotával gyermekkorban, pl. a csontsûrûséggel, a csontok ásványianyag-tartalmával és a csontfelületet. A tanulmány során a Bostoni Egyetem 106 3 és 5 év közötti gyermekrõl gyûjtött adatokat.

    A gyermekeket 12 éven át követték nyomon. A kísérletben résztvevõ családok naplót kaptak, és megkérték õket, hogy minden évben több napon át jegyezzék fel, mit evett gyermekük. A napló és más információk segítségével a kutatók kiszámították a gyermek átlagos napi fogyasztását tejtermékekbõl és más élelmiszerekbõl.

    A 12 éves periódus végén a szerzõk megvizsgálták a gyermekek csontozatának egészségét. Azt tapasztalták, hogy azoknál a gyerekek, akik napi két vagy több alkalommal fogyasztottak tejterméket, nagyobb volt a csontozat ásványianyag-tartalma és a csontsûrûség. Miután rögzítették a normális csontfejlõdésre ható egyéb faktorokat (növekedés, testalkat, aktivitás foka), a szerzõk azt találták, hogy ezeknek a fiataloknak 175 grammal több ásványi anyag volt a csontjukban, mint azoknak, akik naponta kettõnél kevesebb adag tejterméket fogyasztottak.

    A kutatók ezen kívül értékelték a tejtermékek és más táplálékcsoportok együttes hatását is. Azoknak a gyerekek, akik naponta kettõnél többször ettek tejterméket, 10 dkg húst vagy más fehérjetartalmú ételt, 300 grammal magasabb lett a csont ásványianyag-tartalma.

    A tanulmány felhívja a figyelmet a napi tejtermék fogyasztásra gyermekkorban. "A tejtermék az egyik fõ forrása a fehérjéknek, kalciumnak és más tápanyagoknak, mint pl. a foszfor és a D-vitamin." - mondta a szerzõ, Lynn Moore. A szülõk segíthetik a csontok egészséges fejlõdését azzal, ha minden nap adnak tejterméket gyermekeiknek.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A folyadék- és ásványianyag pótlás elengedhetetlen az egészséghez

    A folyadék- és ásványianyag pótlás elengedhetetlen az egészséghezA táplálkozás egészségmegőrző szerepéről nap mint nap szó esik. Tudjuk, mennyi energiát, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak ételeink, mit tanácsos fogyasztani különböző betegségek esetén. Szervezetünk napi 2-3 liter folyadékot is igényel, ennek összetételére, a folyadékfogyasztás jelentőségére azonban jóval kevesebbet gondolunk. Étel nélkül 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz hiánya azonban 6-7 nap alatt halálhoz vezethet. A tartós szomjazás nem csak a szomjúságérzetben merül ki.

  • Sokan nem tudják mit is jelent a naptejek faktorszáma

    Sokan nem tudják mit is jelent a naptejek faktorszámaA bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt.

  • Kávéval a cukorbetegség ellen?!

    Kávéval a cukorbetegség ellen?!Örök kérdés és probléma, hogy mennyire káros a kávézás. A legújabb hírek szerint napi 3-4 kávé elfogyasztása 25 százalékkal csökkenti a a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kávéban található antioxidánsok okozzák ezt a jótékony hatást. Ha ilyen sok kávé túlságosan is feldobna, idegessé tenne minket, akkor sincs gond, ugyanis a koffeinmentes kávéra is igaz ez az állítás. Azonban a ló túloldalára sem szabad átesni, mert heti több, mint 28 kávé elfogyasztása megnöveli a halálozási esélyeidet.

  • Kisebb az alkoholt fogyasztó spanyol férfiak szívkockázata

    Az alkoholfogyasztás védeni látszik a spanyol férfiakat a szívproblémáktól, ám a spanyol nõket nem - állapította meg egy hosszú távú, nagy tanulmány. A Heart címû szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett vizsgálatban tíz éven át követték nyomon 15 630 férfi és 25 808 nõ egészségi állapotát spanyol kutatók.

    Larrarte Arriola munkatársaival 26 és 69 év közötti felnõtteket kérdezett ki arról, hogy a felmérést megelõzõ évben mit, mennyit és milyen gyakorisággal ittak.

  • Mikor vagyunk agyi mûködésünk csúcsán?

    Harminckilenc éves korban mûködik a leggyorsabban az emberi agy - állítják amerikai neurológusok. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles, USA) kutatói 23 és 80 év közötti férfiakat kértek meg, hogy adott jelre koppintsanak ujjukkal az asztalon, õk pedig mérték a reakcióidejüket.

    Ezzel egy idõben az agykutatók egy magspintomográf segítségével bepillantást nyertek a kísérleti személy agyába. A legjobban a harminckilenc évesek teljesítettek, idegeik szigetelése is a legtömörebbnek bizonyult.

  • Nem elég, hogy csökken a vércukor

    Washington - Cukorbetegségben mind több készítmény hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, de valószínûleg ennél többre van szükség: bizonyítani kell, hogy a kezelés hatására a szívroham is ritkább lesz. A vita az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyezõ-ellenõrzõ amerikai hivatalban (FDA) folyik.

    Az Egyesült Államok világszerte elismert hivatala, az FDA engedélyezi és rendszeresen ellenõrzi a forgalomban lévõ élelmiszereket és gyógyszereket.

  • Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

    A fogszuvasodás (régebbi nevén: fogszú, latinul caries dentium, caries „szuvasodás, rothadás”) egy idült folyamat, amely a fogak keményszöveteinek a roncsolódásával jár és a felszínrõl a fogbél (pulpa) felé halad. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely az idõ elteltével tovább terjedhet, egy visszafordíthatatlan destrukciót elõidézve, amely gyakran fájdalommal, gyulladással, a fognak az elvesztésével és a legsúlyosabb esetben akár halállal is járhat. Ép fogágynál (parodontium), ahol a fogíny (gingiva) még nem húzódott vissza (tehát a klinikai korona egyenlõ az anatómiai koronával), inkább zománccaries jelentkezik.

  • A reggeli cigaretta a legkárosabb

    A reggeli cigaretta a legkárosabbNagyobb száj- és tüdőrák-kockázattal számolhatnak azok, akiknek a reggeli cigarettával indul a napjuk, mert több káros anyag halmozódik fel a vérükben - derül ki egy friss kutatásból. A pennsylvaniai szakértők csaknem 2000 felnőtt dohányostól származó adatot elemeztek újra, melyek az Amerikai Egyesült Államok lakosságának egészségi állapotát és táplálkozási szokásait felmérő kérdőív alapján kerültek rögzítésre. A résztvevők vérmintát is szolgáltattak a cigarettázásra vonatkozó szokásaik bevallása mellett.

  • Nem használ semmit a termékenységet segítõ gyógyszer?

    Egy megjelent tanulmány szerint a nõk által régóta szedett termékenységet segítõ gyógyszerek nem érnek semmit. Brit kutatók által végzett kísérletek kimutatták, hogy a legnépszerûbb hatóanyag nem javítja a teherbeesés esélyeit.

    A clomifén citrát arra szolgál, hogy serkentse a peteérést és a petetermelést. 580 skót asszonyt is megvizsgáltak, akik több mint két éve ok nélkül nem estek teherbe, és azt találták, hogy a gyógyszerrel nem stimulált mesterséges megtermékenyítés sem mûködött jobban.

  • Az éjszakai légzéskimaradásoknak komoly következményei lehetnek

    Az éjszakai légzéskimaradásoknak komoly következményei lehetnek\"Az alvási apnoé megléte és súlyossága megnövekedett hirtelen szívhalál-veszéllyel jár együtt\" - jelentette ki Dr. Apoor Gami a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóirat internetes kiadásában. A kórkép akkor áll fenn, ha a vizsgálatok kimutatják, hogy öt alvásban töltött óra alatt öt vagy több alkalommal legalább 10 másodpercen át kimarad a légzés. Egyes szakvélemények szerint a betegség egyre terjed, részben a járványszerűen növekvő elhízás miatt. Perceken belüli szakszerű beavatkozás esetén van esély a túlélésre.

  • A jó koleszterin az agynak is jó

    A koleszterin magasabb szintje nemcsak a szívet óvja, de védi az agyat is az Alzheimer-kór ellen is - közölték amerikai kutatók.Megállapították, hogy a 65 év feletti emberek körében azoknál, akiknek a legmagasabb volt a HDL-szintje, 60 százalékkal kisebb valószínûséggel alakult ki Alzheimer-kór a követés négy éve alatt, mint a legalacsonyabb HDL-szinttel élõk között. Christiane Reitz, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa és kutatócsoportja 1130 ember bevonásával folytatta le a tanulmányt. A 65 év feletti önkénteseknek a követés kezdetén nem voltak memóriazavaraik.

  • Új típusú mesterséges szaruhártyával állították helyre emberek látását

    Új típusú mesterséges szaruhártyát hoztak létre svéd tudósok, akik páciensek szemébe egy kis kollagén vázat helyeztek be, amely rávette a szaruhártyasejteket, hogy újra növekedjenek, így a kezeltek látása helyreállhat.

    Az új módszer a klinikai kipróbálás elsõ szakaszában tíz svéd páciensnél bevált - közölték a kutatók."Belülrõl próbáljuk regenerálni a szaruhártyát" - emelte ki May Griffith, aki az ottawai kórházi kutatóintézet és a svédországi Linköpingi Egyetem professzoraként vezette a kutatást.

  • Teszttel állapíthatják meg a dohányosok rákkockázatát

    Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdõrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdõrák kialakulása.

    A Science Translational Medicine címû szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerzõi megállapították azt is, hogy egy természetes étrendkiegészítõ visszafordította a tüdõrákot megelõzõ állapot jeleit a sejtekben.

  • Néhány étel is segíthet csökkenteni a vérnyomást

    Néhány étel is segíthet csökkenteni a vérnyomást Azt azonban ritkábban hallhatjuk, hogy más tápanyagokkal sikeresen küzdhetünk a hipertónia ellen. A titok nyitja nemcsak a nátriumbevitel mérséklésében, hanem három másik tápanyag (a kalcium, a magnézium és a kálium) bevitelének növelésében rejlik. Igazi vérnyomáscsökkentő ételeknek tehát azokat tekinthetjük, melyek nátriumban szegények, de a háromból legalább két mikrotápanyagban gazdagok. Egy csésze fehér bab a napi kalciumszükséglet 13, a magnézium 20 és a káliumigény 24 százalékát tartalmazza.