Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kutatók hat férfi és négy nõ segítségével végezték vizsgálatukat, mely során az önkénteseknek három különbözõ ételt kaptak. Az elsõ csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második pulykából, fõzés után az ételhez adott polyfenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik sült polyfenolos pulykahúst és egy pohár bort tartalmazott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektõl, és a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét mérték, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elõsegítõ hatásúnak mutatott. Megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az elsõ csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltûnt a polyfenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.
„Amíg elõszeretettel fogyasztjuk a ropogósra sütött cukorkákat, addig a kutatóknak folyamatosan újabbnál újabb módszereket kell kidolgozniuk az elfogyasztott ízletes táplálékok káros hatásainak kivédésére. A vizsgálat szerint pedig eljöhet majd egyszer az az idõ is, amikor anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk.” – fejtette ki Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentetõ FASEB Journal fõszerkesztõje.