2020.12.02. - Melinda, Vivien

A mell önvizsgálata nem csökkentette az emlõrákos halálozást

A mell önvizsgálata nem csökkentette az emlõrákos halálozást
New York - Az emlõk rendszeres önvizsgálata nem csökkenti a mellrák kockázatát, sõt káros hatása is lehet azáltal, hogy felesleges biopsziákat végeznek jóindulatú elváltozásoknál - állítják két nagy tanulmány áttekintõ elemzése után dán kutatók.

Oroszországban és Sanghajban végezték összesen 388 535 nõ bevonásával azokat a klinikai kísérleteket, melyek eredményeit Jan Peters Kosters és Peter C. Gotzsche, a koppenhágai Cochrane Központ munkatársai elemezték.
A mellrák miatt bekövetkezett halálozások adatait aszerint hasonlították össze, hogy a véletlenszerûen kiválasztott nõk végeztek-e önvizsgálatot mellükben, vagy sem. Az eredményeket az orvosi kutatásokat kiértékelõ nemzetközi szervezet, a Cochrane Collaboration beszámolójának (The Cochrane Library) legutóbbi számában közlik a kutatók.

Oroszországban több rákos elváltozást találtak az önvizsgálatot végzõk körében, mint a kontrollcsoportnál, Sanghajban azonban nem ez volt a helyzet.

Az önvizsgálatot végzõk között sokkal több biopsziát végeztek, 3406-ot, míg a másik csoportban csak 1856-ot.

Az eredmények alapján a mell önvizsgálatának egyetlen szûrõmódszerként való propagálását nem javasolják a kutatók, de hangsúlyozzák: a nõknek tudatában kell lenniük, hogy bármely, mellükben észlelt változásnál orvoshoz érdemes fordulniuk.