2020.12.05. - Vilma

Szívelégtelenségre figyelmeztetõ jelek

Szívelégtelenségre figyelmeztetõ jelek
Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idõvel a koszorúér betegsége és a magas vérnyomás is fokozatosan felemészti a szív erejét.

A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes a szervezet tápanyag- és oxigénigényét kielégítõ mennyiségû vért pumpálni.

Számos szívelégtelenséghez vezetõ rendellenességet nem lehet visszafordítani, azonban bizonyos esetekben egyszerûen kezelhetõ probléma áll a háttérben.
A szívelégtelenség elleni legjobb védekezés az, ha megelõzzük a bajt, illetve kezeltetjük hátterében álló betegségeket, így a koszorúsér-betegséget, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget és az elhízást.


Milyen jelek figyelmeztetnek a krónikus szívelégtelenségre?

Az életmód változtatásai, többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett sóbevitel, a stressz és a depresszió kezelése, a súlyfölösleg leadása mind hozzájárulhat a szívelégtelenség további romlásának megelõzéséhez és az életminõség javításához. A szívelégtelenség tipikus esetben krónikus betegség, lassan, fokozatosan alakul ki. Mivel a szív nem tud elegendõ vért pumpálni a szervezetbe, megnehezedik a vér visszaáramlása a szervezetbõl a szívbe, emiatt pedig a májban, a hasban, az alsó végtagokban és a tüdõkben panghat a vér. Innen kapta a betegség „a pangásos szívelégtelenség” nevet. A pangó vér légszomjhoz, fáradtsághoz és bokák bedagadásához vezethet.

Ahogy a szervezet megpróbálja kompenzálni a szív csökkent pumpafunkcióját, további tünetek is kialakulhatnak. A szív egyre gyorsabban ver, izomzata megvastagszik, és a kamrák jobban kitágulhatnak, hogy több vért tudjanak befogadni. A kamrák károsodása miatt elõfordul, hogy a szív már nem szinkronban ver, ezáltal tovább csökken a szervezet vérellátása.

A krónikus szívelégtelenség tünetei az alábbi panaszok lehetnek:

- Fáradtság és gyengeség
- Mozgáskor, vagy súlyosabb esetekben már nyugalomban is jelentkezõ légszomj
- Csökkent fizikai terhelhetõség
- Folyamatosan fennálló köhögés, zihálás, fehér vagy rózsaszínen, véresen festenyzett köpet
- Az alszárak, bokák és lábak duzzanata (ödéma)
- Hasüregben meggyûlõ folyadék (ascites)
- Hirtelen hízás a folyadék visszatartása miatt
- Étvágytalanság és hányinger
- Koncentrációs zavar és csökkent éberség
- Szabálytalan szívverés