2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az optimisták ritkábban náthások

Ritkábban lesznek náthások azok, akik optimistán élik az életet - állapították meg német tudósok, akik vizsgaidõszakban terhelt egyetemisták esetében térképezték fel állításukat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Korábbi tanulmányok kimutatták: a stressz ártalmas az immunrendszerre nézve, a stressztõl szenvedõ emberek ezáltal pedig fogékonyabbak a betegségekre - emlékeztetett a kutatók egyike. "Tudni akartuk, fordítva is igaz-e, vagyis, hogy a fertõzés veszélye csökken a pozitív életszemlélet révén" - mondta Heiko Schulz pszichológus.

A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Klinika és a Techniker Krankenkasse (TK) közös kutatásában 43 nõ és 37 férfi vett részt, áltagos életkoruk 23 év volt. Az alanyokat - saját bevallásuk alapján - optimisták és pesszimisták csoportjára osztották. A kutatók kétszer - egy alkalommal a vizsgaidõszak alatt, majd még egyszer utána - vizsgálták a részvevõket aszerint, hogy mennyire "fertõzöttek". A szakemberek olyan egyértelmû tünetekre voltak kíváncsiak, mint például a bepirosodott orr, a köhögés és a torokgyulladás.

Mint kiderült, az optimista hallgatók nemcsak, hogy kevésbé stresszesen kezdték a számonkérés heteit, hanem jóval kevesebb tünetet produkáltak - számolt be Claus Vögele, a kutatásban szintén bevont Roehampton Egyetem munkatársa.

A kutatásban kizárólag csak a vizsgaidõszak által jelentett stresszfaktort vették figyelembe, messzemenõ következtetéseket pedig nem akartak levonni - emlékeztettek a tudósok, akik megjegyezték: trendként azonban felismerhetõ, hogy a pozitív életszemlélet jó hatással van az egészségre.

A diákokon végzett felméréséhez hasonló eredményeket hozott egy idõsek otthonában végzett hasonló kutatás. Az otthon optimista alkalmazottjai jobban bírták a feszültséget, és átlagosan két nappal rövidebb ideig voltak betegek pesszimista munkatársaiknál.