2024.04.20. - Tivadar

Krioszûréssel tették használhatóvá a nem egyezõ vesét

Úttörõ transzplantációs eljárást alkalmaztak brit orvosok Coventryben, amikor egy nõnek testvére egyébként nem egyezõ veséjét ültették át speciális hûtés és szûrés után - olvasható a BBC hírportálján.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Maxine Bath számára nem találtak egyezõ vesét, csak a dialízis tartotta életben. Most azonban megkaphatta nõvére veséjét, mert a szerv kilökõdését megakadályozták egy eljárással, amelyben erõs hûtéssel kicsapatták a nem kívánatos immunfehérjéket, majd szûréssel eltávolították azokat.

Az új szervek kilökõdésének kockázata csökkenthetõ, ha a donor családtag, ám a 41 éves, tizenöt éve vesebeteg Maxine immunrendszere ellenanyagot termelt valamennyi családtagja szöveteivel szemben, ezért az élõdonoros átültetés lehetõsége veszélybe került esetében. A termelõdött antitestek eltávolításának ismert módjait sem alkalmazhatták nála, mert alacsony vérnyomása miatt veszélyes lett volna számára.

Az orvosok ezért egy korábban nem használt módszert, krioszûrést alkalmaztak a világon elsõként Maxine-nál.

Az eljárásban a vérplazmát átengedik egy erõsen hûtõ készüléken, ezáltal a fehérjék, ellenanyagok kicsapódnak és könnyen kiszûrhetõvé válnak. Az újramelegített plazmát ezután visszavezetik a páciens érrendszerébe.

Maxine és testvére, Michelle is ötször ment át a mûveleten az átültetés elõtt.

A novemberben végrehajtott úttörõ beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetõvé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.