2024.04.25. - Márk

Korlátlan mûvér õssejtekbõl?

London - Egy három éven át tartó kísérlet hivatott kideríteni, hogy elegendõ mennyiségû mesterséges vért lehet-e elõállítani vérátömlesztés céljából embrionális õssejtekbõl.

Az Edinburgh-i Egyetem professzora, Marc Turner és csapata a vizsgálathoz olyan embriók õssejtjeit kívánja felhasználni, amelyek nem kerültek beültetésre mesterséges megtermékenyítések során.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jelenleg még jogi kérdéseket kell tisztázni, de napokon belül bejelenthetik a kutatási projektet - mondta az ügyben részt vállaló Wellcome Trust alapítvány egy szóvivõje a "The Independent" címû újságnak.

A hír szerint a kutatók olyan embriók õssejtjeibõl kívánnak kinyerni vörös vérsejteket, amelyeknek a vércsoportja genetikailag nulla Rh negatív. Ilyen vért minden ember kaphat anélkül, hogy szervezete kilökné. A népesség csupán mintegy hét százaléka rendelkezik ilyen vércsoporttal, következésképp igencsak keresett portéka.

Mivel az õssejteket a laboratóriumban tetszés szerint lehet szaporítani, a belõlük nyert mûvért korlátlanul lehet majd elõállítani - tudósít az Independent.