2024.04.25. - Márk

Növeli a mellrák kockázatát a kombinált hormonpótlás

Washington - A kombinált hormonpótlás mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A szerdai bejelentés nyomán többen kételkedésüknek adtak hangot, abban azonban az összes szakember egyet értett, hogy a menopauzával járó tünetek enyhítésére a nõk minél kisebb dózisban és a lehetõ legrövidebb idõtartamig részesüljenek a kezelésben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmány egy 2002-es keltezésû, Women,s Health Initiative címet viselõ tanulmányban leírtakat kutatta tovább. Az eredeti tanulmányban foglaltak szerint a kezelésben részesülõ nõknél nagyobb volt a stroke, a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának veszélye. A jelentést követõen nõk tömege hagyott fel a szer szedésével, s jelentõsen visszaestek az eladások. Pár évvel késõbb csökkent a mellrákos betegek száma, szakértõk pedig egyértelmûen bizonyítottnak látták, hogy a tabletták okozták a betegséget.

Dr. Rowan Chlebowski, a Los Angeles Biomedical Research Institute és más kutatók által is kielemzett adatok azt mutatták, hogy az összefüggésnek valós alapja lehet. A tudósok 41.449, egy másik kutatásban résztvevõ nõt is vizsgáltak.

Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy a mammográfiai vizsgálatok ötszázalékos visszaesése okozta a diagnosztizált mellrákos megbetegedések számának esését. A New England Journal of Medicine címû tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint Chlebowski és kollegái azonban nem találtak bizonyítékot erre.

"A mellrák megnövekedett kockázatának ösztrogénbõl és progeszterinbõl álló kombinált hormonkezeléssel való összefüggése nem kapcsolódik a mammográfiai vizsgálatok gyakoriságához" - állapították meg. "A vizsgálatok számának két százalékos eltérése 2002 és 2003 között nem válasz a mellrákos megbetegedések 43 százalékos visszaesésére" - írták.

A tablettákat gyártó gyógyszercég ugyanakkor megkérdõjelezi a tanulmányban levont következtetéseket. "Nem adnak magyarázatot arra, miért van jelen továbbra is tartósan a mellrák, ha a kezelések száma folyamatosan csökken" - nyilatkozta a vállalat szóvivõje, akivel a nemzetközi menopauza társaság is egyet ért.

"A mellrák visszaszorulása legalább három évvel az eredeti jelentés elõtt elkezdõdött" - olvasható a társaság által kiadott közleményben. "A mellrák évek alatt alakul ki, és jut el arra a szintre, amikor már kimutatható. Ez legkevesebb 10 évet jelent. Amennyiben a kombinált hormonkezelés mellrákhoz vezet, még egy ideig nem lehetne kimutatni a betegség visszaszorulását" - állítja a társaság.