2024.04.23. - Béla

Egereknél hatásos a herpeszfertõzést megelõzõ krém

Washington - A herpeszfertõzéstõl egy hétig is védõ, állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult krémet fejlesztettek ki amerikai kutatók.

A szer egy új típusú terápián, az úgynevezett RNS-interferencián alapul, amely kikapcsolja azon gének mûködését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kettes típusú herpeszvírus (HSV-2) szexuális érintkezés útján terjed, a nemi szerveken okoz elsõsorban hólyagos kiütéseket. Ennek megelõzésére szolgál az a védõkrém, amelyrõl a Cell Host and Microbe címû szakfolyóiratban számol be Deborah Palliser, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa és kutatócsoportja.

"Egy vaginális mikrobicid szer, mely a HSV-2 átvitelétõl véd, jelentõsen hozzájárulhat a szexuális úton átadott fertõzések kontrolljához" - írják közleményükben a szerzõk.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy 536 millió ember él világszerte genitális herpeszfertõzéssel. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának (CDCP) adatai szerint minden ötödik felnõtt amerikait megfertõzött a genitális herpesz, a HSV-1 típusú ajakherpesz-fertõzés pedig 100 millió embert érint. A herpeszvírus - amilyen egyébként a bárányhimlõt okozó vírus is - az idegrendszer idegdúcaiba hatol be, ahol akár évekig lappang, mielõtt aktiválódva fájdalmas, viszketõ kiütést okoz. Az aciklovir és a hozzá hasonló szerek elnyomják ezeket a tüneteket, ám megelõzésre nem alkalmasak.

Az új megközelítés RNS-molekulákat használ fel, melyek a gének által kódolt fehérjék elõállításában játszanak szerepet. Az új szer a nectin-1 jelû gént célozza meg. Állatkísérletek korábban bizonyították, hogy azok a génmódosított egerek, amelyekben nem mûködik ez a gén, nehezebben fertõzhetõk meg a kettes típusú herpesz szimplex vírussal. A kutatók a nectin-1 jelû gént "elhallgattató", vagyis mûködését akadályozó krémet fejlesztettek ki. Ahhoz azonban, hogy a szer azonnali védelmet nyújtson, magában a vírusban található egyik gént is célba kellett venniük.

Az RNS-darabkák szállítására koleszterinmolekulát használtak a kutatók, és úgy találták, hogy az így elõállított krém nem irritálta a kísérleti egerek hüvelyét. "A helyileg alkalmazott RNS-szakaszok alkalmasak lehetnek a HSV-2 kezelésére, újraaktiválódásának megakadályozására, és szexuális úton történõ átadására" - írják a szerzõk dolgozatukban.