2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Remény a visszatérõ herpesz legyõzésére

Remény a visszatérõ herpesz legyõzésére
Washington - A rejtõzködõ herpeszvírus elpusztítására javasolnak új módszert amerikai kutatók a Nature tudományos szaklap szerdán megjelent számában.

Az idõnként felbukkanó, elsõsorban az ajak környékén fájdalmas hólyagokat okozó herpesz szimplex vírus 1-es típusa (HSV-1) egy rejtélyes gént szállít, ez teszi lehetõvé számára, hogy a fertõzés után az idegdúcokban lappangjon - írják a tanulmányban a Duke University munkatársai.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók szerint a HSV-1 az úgynevezett mikro-RNS-ek, a genetikai állomány kis darabkái segítségével teszi ezt. A mikro-RNS-ek egyébként sok vírus aktivitását szabályozzák.

Lehetséges a vírus felébresztése, majd elpusztítása a szokásos vírusellenes szerekkel, például az aciklovir hatóanyaggal - közölte Jennifer Lin Umbach, a cikk egyik szerzõje. A kutatók hamarosan állatkísérletekkel ellenõrzik feltételezésüket.

A herpeszvírusok csoportjába tartozik a HSV-1-es és 2-es típusa, valamint a varicella-zoster vírus is. A HSV-1-es típus elsõsorban a száj környékén kialakuló bõrtünetekért felelõs, a 2-es pedig, melyet genitális herpesznek is neveznek, a nemi szerveken lévõ hólyagokat okozza általában. A varicella-zoster vírus fertõzése okozza a bárányhimlõt és az övsömört. A bárányhimlõ fõként gyerekkorban jelentkezik, majd középkorúaknál, idõsebbeknél övsömör formájában aktiválódhat a vírus.

A herpeszvírus a gyógyulás után elszállásolja magát az idegdúcokban, és az egyén egész élete során megmarad a szervezetében. Az aciklovir és más antivirális szerek csak a vírus aktív szakaszában hatásosak. "Az inaktív vírus teljességgel érinthetetlen bármely kezelés számára. Aktiválása nélkül nem lehet megölni a vírust" - mondta Bryan Cullen, a kutatás irányítója.

Ismeretlen okból a különbözõ neuronokat megfertõzõ vírusok különbözõ idõpontokban aktiválódnak, ezzel lehetetlenné téve teljes megsemmisítésüket. Umbach kutatócsoportja azt a gént találta meg, mely alvó állapotban tartja a herpeszvírust. Elképzelésük szerint, ha sikerülne ezt a gént kikapcsolni, akkor a felébresztett vírus minden kópiája akcióba lépne. Az így aktiválódott vírusokat pedig el lehetne pusztítani aciklovirral.

A megoldás a herpesz szimplex esetében egyszerûbb, az övsömörnél pedig bonyolultabb lehet.