2024.04.25. - Márk

Defibrillátort helyezett el a férfi egy benzinkúton pusztán emberbaráti szeretetbõl

Hajas Zoltán társaival úgy határozott, hogy pusztán emberbaráti szeretetbõl, a 76-os út mentén található benzinkútjukon elhelyeznek egy defibrillátort, amit bárki bármikor használhat szükség esetén.

Nagykapornak számos kisebb település közelében található, átszeli a forgalmas fõút, de a közelben csak a mintegy 20 kilométerre fekvõ Zalaegerszegen található hasonló mûszer. A benzinkút tehát elérhetõség szempontjából ideális helynek is tûnt a félautomata berendezés elhelyezésére. Hajas Zoltán az MTI-nek hangsúlyozta: a berendezés mindenkié.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kúton 14 alkalmazottat kiképeztek a használatára, az éjjel-nappali üzemben arra is odafigyelnek, hogy a beosztás szerint mindig legyen valaki, aki szakszerûen kezelni tudja. Munkaköri kötelességük is lett szükség esetén az életmentés, de Hajas Zoltán szerint ezt emberségbõl is megtennék a dolgozói, akiknek a rendelkezésére áll egy terepjáró, hogy szükség esetén a helyszínre is vihessék az újraélesztõ készüléket.

A töltõállomás kirakatában jól látható táblán szerepel, hogy itt bármikor megtalálható a defibrillátor, a nap 24 órájában elérhetõ telefonszámot pedig már elkezdték terjeszteni a környéken.

A közel 700 ezer forintért megvásárolt készülék magyar nyelven, hanggal is közli a szükséges teendõket, a gyors vizsgálati eredmények alapján "dönt" arról, hogy valóban szükséges-e a beavatkozás. Memóriakártyán rögzíti az eredményeket és a folyamatot is, hogy ha laikus használja, ezt követõen az orvos is pontosan tudjon minden beavatkozásról.

Kovács Péter, a település háziorvosa az MTI-nek azt mondta, a statisztikák szerint évente 15-20 ezer esetben fordul elõ hirtelen szívhalál Magyarországon. Neki sincs ilyen berendezése, ezért nagy örömmel fogadta az önzetlen kezdeményezést.

Forrás: MTI