2024.04.18. - Andrea, Ilma

Több tonna fertõzött hús Romániában?

"Megerõsítették, hogy kb. 40 tonna fertõzött hús jutott el egy Kolozsváron található raktárépületbe. A hús egy franciaországi társaságtól származik."- mondta Csutak, majd hozzátette, a hús harminchét cégen keresztül, az ország összes megyéjének több mint felébe, összesen huszonnégybe jutott el.

Az ANSVSA hivatalosan is megerõsítette, hogy 74 tonna, Magyarországról Romániába exportált hús négy cégen keresztül Prahova, Valcea megyékbe, valamint a fõvárosba, Bukarestbe szállított hús dioxint tartalmazott.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Minden raktár készleteit ellenõrzik, ahová érkezett a fertõzött húsból. A dioxinos húst ezután megsemmisítik. Csutak állítása szerint, a hús egy jelentõs része már eljutott az élelmiszer kereskedõkhöz is Bukarestben és a közeli megyékben, Ilfovban és Teleormanban.

A fertõzött sertéshús Írországból származott, Romániába Lengyelországon keresztül érkezett. Az Európai Bizottság hétfõn bejelentette, hogy tizenegy tagállamból érkeztek Írországból importált, fertõzött húsról szóló jelentések, de ezek közt Románia nem szerepelt.

Ennek ellenére, az Európai Bizottság kedden értesítette a román hatóságokat, egy Írországból közvetlenül érkezett hajórakományra, mely 3,6 tonna dioxinnal fertõzött húst tartalmazott. Az áru eljutott egy bukaresti raktárba.

Az Ír hatóságok szombaton elrendelték az összes, szeptember 1. után elõállított szennyezett sertés termék bevonását, melyek eljutottak Franciaországba és Belgiumba. Javasolták továbbá az összes ilyen termék megsemmisítését is. Németország, Anglia, és Svédország riadót rendelt el, mely eredményeképp az összes ilyen terméket kivonták az áruforgalomból.