2024.04.20. - Tivadar

A túlzott vitaminfogyasztás növeli a prosztatarák kialakulásának az esélyét?

"Heti hét tablettánál nagyobb multivitamin fogyasztás 32%-kal növeli a prosztata-megnagyobbodás, és megkétszerezi a prosztatarák kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik nem szednek multivitaminokat." - állítja Dr. Michael F. Leitzmann, a rákkutató intézet epidemiológiai és genetikai részlegének kutatója.

"Másrészrõl azonban a napi egy multivitamin tabletta szedése nem okozott semilyen fajta prosztata elváltozást." - tette hozzá.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az összefüggés a túlzott vitaminfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között erõsebb volt azoknak a férfiaknak az esetében, ahol a családban már elõfordult prosztatarák, illetve azoknál, akik egyenként szedték az olyan táplálék-kiegészítõket, mint a szelén, béta- karotin, cink.

Mintegy 300 000 férfi multivitamin fogyasztási szokásait vizsgálták egy évre visszamenõleg, majd további hat évig kísérték figyelemmel egészségüket, különös tekintettel a különféle prosztata-elváltozásokra.

Sajnos még nem ismert, hogy mi váltja ki a túlzott vitaminfogyasztáskor a prosztatarákot, azonban egy, a kutatáshoz kapcsolódó tanulmány szerint fontos lehet, hogy a fent említett táplálék-kiegészítõk jelentõs része nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat.

Ezáltal megkérdõjelezõdik az antioxidánsok és vitamintabletták használatának egészségre gyakorolt jótékony hatása az általánosságban jól táplálkozó lakosság körében. Külön hangsúlyozzák az antioxidánsok túlzott fogyasztásával járó káros mellékhatások lehetõségét.