2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új vakcina segíthet a kábítószereseknek legyõzni függõségüket?

Kutatók jövõre egy olyan vakcinát tesztelnek majd Spanyolországban, amely segíteni fog a kábítószereseknek legyõzni függõségüket - közölték szakértõk.

A jövõ év elsõ felében 164 emberen próbálják majd ki a vakcinát tucatnyi kórházban, mondta el egy sajtótájékoztatón Carmen Moya Garcia, az egészségügyi minisztérium Nemzeti Drogprogramját vezetõ epidemiológus.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vakcina nem fojtja el a kokain iránti vágyat, ám a drogfüggõk nem éreznek semmit, amikor használják a szert. A vakcina egy fehérjemolekulát kapcsol a kokainmolekulákhoz, ezek arra serkentik a szervezet immunrendszerét, hogy a kábítószert felismerõ antitesteket termeljenek és ne engedjék a drogot eljutni az agyba, magyarázta Carlos Alvarez Vara pszichiáter.

"A páciensek nem éreznek semmit, amikor használják a szert és csalódottak lesznek, hogy kidobták a pénzüket az ablakon" - mondta Vara. Az Európai Orvostudományi Hivatal által jóváhagyott klinikai vizsgálatot más országokra is kiterjeszthetik majd.

Az elmúlt évben 22 ezer spanyol kért segítséget az orvosoktól és kórházaktól kokainfüggõsége miatt. A kokainfüggõség kezelése manapság fõként pszichiátriai tanácsadásból és 12 lépéses programokból áll. A szakértõk szerint a tipikus kokainfüggõ 15 és 34 éves kor közötti fiatal diplomás férfi.

Fõként Spanyolországban lép be Európa területére a dél-amerikai kokain, amely többnyire az egykori gyarmatról, Kolumbiából érkezik, ez az ország a világ legnagyobb kokaintermelõje. Az igazságszolgáltatásban dolgozók szerint Spanyolország a kolumbiai kokainkartellek pénzmosási központjává vált. Az elmúlt évben Soanyolországban több, mint nyolcezer embert csuktak le kokainterjesztésért.