2024.04.16. - Csongor

Szúnyogok terjesztette férgesség Szlovákiában

Kassa - Szúnyogok által terjesztett - akár vakságot vagy tüdõtrombózist okozó - veszélyes betegség, dirofilariosis (férgesség) ütötte fel a fejét Szlovákiában.

Martina Miterpakova parazitológus hétfõi tájékoztatása szerint a kórokozókat állatoknál három éve fedezték fel elõször Szlovákiában, s azóta már embereknél is diagnosztizálták a betegséget.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"A szúnyogok juttatják be a parazitákat, ezeket a vékony fonalférgeket az ember szervezetébe" - mondta az orvosszakértõ.

A férgek leggyakrabban a bõr alá, a szembe vagy a tüdõbe fészkelik be magukat. Naponta akár 30 centit is képesek elõrejutni az emberi testben.

Bár eddig hivatalosan mindössze két ember megbetegedését regisztrálták, Miterpakova szerint több ilyen esettel lehet számolni, csak az orvosok még nem ismerik fel a tüneteket.

A féregparazita a kutyák 30 százalékát fertõzte meg Szlovákiában.

A doktornõ a globális felmelegedés hatásának tulajdonította a szokatlan betegség megjelenését. A klímaváltozás más egzotikus kórok elterjedését is okozza az országban.

Bár maláriás eseteket még nem jeleztek, de idén olyan váltólázat terjesztõ szúnyogfélét fedeztek fel Szlovákia déli részén, amely Spanyolországban honos.