2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hatalmas méreteket ölt a nikotinfüggõség az USA-ban

A nikotin-függõség az Egyesült Államokban már 15 éve nem volt ennyire magas. A súlyosan nikotinfüggõnek tartott emberek 75 százaléka keres bajára gyógyírt - állítja az Amerikai Mellkasi Betegségek Szakkollégiuma (ACCP) éves gyûlésén közzé tett kutatás.

A kutatók jelentése szerint a nikotinfüggõség súlyossága 12 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 1989 és 2006 között, a dohányosok közül az erõsen függõk aránya 32 százalékkal nõtt. Habár a tanulmány határozott növekedést állapított meg a dohányfüggõség terén, ennek oka egyelõre ismeretlen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az erõsen nikotinfüggõ dohányosok sokszor nincsenek is tudatában függõségüknek, dohányzásukat rossz szokásnak tartják csupán, így soha nem is próbálnak leszokni saját maguktól, taglalja az elemzés. "Több szempont alapján lehet valakit erõsen nikotinfüggõnek minõsíteni. Az egyik ilyen gyorsteszt: ha ébredés után 30 percen belül rágyújt az elsõ cigarettára, valószínûleg erõsen függõ" - mondta a vizsgálat vezetõje, David Sachs.

A tanulmány eredményei tükrében több egyénre szabott függõségi kezelésre van szükség a függõség mértékének megfelelõen. Elképzelhetõ, hogy növelni kell a gyógyszerek adagjait és a kezelés idõtartamát. Ki kell próbálni a gyógyszerek különbözõ kombinációját és nagyobb hangsúlyt kell helyezni az elvonási tünetek minimalizálására, hogy megakadályozzák a kezelés sikertelenségét.