2024.04.19. - Emma

Tippek hajhullás kezelésére

Napi 100 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthetõ. Ennél nagyobb mennyiség esetén viszont már hajhullásról, illetve kopaszodásról beszélünk, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti.

Az egészséges táplálkozás, a természetes alapanyagokból készült samponok és más hajápoló szerek, illetve néhány egyszerû praktika jelentõs mértékben javíthatnak a helyzeten. Ha mindezek ellenére nem tapasztalunk javulást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Samponból, hajbalzsamból a természetes alapanyagokból készülteket válasszuk, a kemikáliák - dauervíz, hajfesték, zselék - használatát pedig csökkentsük a minimális szintre! Ne forró, hanem langyos levegõvel szárítsuk a hajunkat! Szerezzünk be disznósörtébõl készített kefét, és a népi jó tanácsot követve esténként százszor húzzuk végig a hajunkon! Ez ugyanis egyfajta masszázs, ami szintén növeli a hajhagymák vérellátását.

Hajpakolás:
Az illóolajas hajpakolásokban lévõ hatóanyagok serkentik a hajhagymák vérellátását, és táplálják a bõr azon mélyebb rétegeit, ahol a hajhagymák találhatók. Ilyen pakolást készíthetünk magunk is, a következõ módon: keverjünk össze 5-5 csepp (összesen 20 csepp) levendula-, cédrus-, kakukkfû- és rozmaringolajat 30 milliliter jojoba- vagy szõlõmagolajjal! Dörzsöljük el a fenti keveréket a két tenyerünk között - így jobban bele tudjuk majd "dolgozni" a fejbõrbe!

Dõljünk minél jobban elõre - a fejünk lehetõleg alacsonyabban legyen, mint a mellkasunk, hogy ezzel is növeljük a fejbõr vérellátását -, majd mintegy két percen keresztül masszírozzuk bele a pakolást a fejbõrbe! Ha lehet, csak reggel mossunk hajat! Ezt a mûveletet néhány hónapon keresztül heti három-négy alkalommal ismételjük meg, újabb és újabb növekedési ciklust elindítva! Egy skót tanulmány szerint a pakolást rendszeresen alkalmazók 44 százalékánál a hajhullás teljesen megszûnt, illetve érdemben csökkent annak mértéke.

Az indiaiak szezámolajban elkevert rozmaring- és citromfûolajjal veszik fel a harcot a kopaszodás ellen. Más illóolajak - mint például a babér-, a nyír-, a kamilla-, a ciprus-, a boróka-, a citrom-, a pacsuli-, a rózsa- és az ilang-ilang-olaj - a fentiekhez hasonlóan ugyancsak relaxáló hatást fejtenek ki a fejbõrre, illetve a fejen lévõ izmokra, miközben az érintett területen élénkítik a vérkeringést, s ily módon védelmet nyújtanak a fejbõr és a haj számára. Adjunk 80 cseppet a kedvenc kombinációnkból 250 milliliter samponhoz és hajbalzsamhoz!

Étrend:
A hajhullás hátterében nemritkán egyes ásványi anyagok - például a cink, a mangán, a szelén vagy a szilícium - hiánya áll. Ezeket étrend-kiegészítõk szedésével pótolhatjuk, ám elõtte orvosi segítséggel derítsük ki, hogy valóban hiányunk van-e a fenti anyagok valamelyikébõl! A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatunk, mint amennyit "profitálunk" belõle! Nõknél - különösen a változókorban - a hajhullás az ösztrogén nevû hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben.

Az ösztrogén a természetben is fellelhetõ úgynevezett fitoösztrogének formájában, többek között a szójában, a bogyós gyümölcsökben, a lenmagban, a napraforgómagban. Megelõzésképpen már a változókor beállta elõtt fogyasszuk ezeket minél nagyobb mennyiségben! Ha már fennáll a probléma, szedjünk rendszeresen gránátalma- vagy ligetszépe-kivonatot, melyek koncentráltan tartalmaznak fitoösztrogéneket!

Stresszoldás:
Kevesen tudják, hogy a hajhullás egyik kiváltó oka a stressz. Idõrõl idõre gondoskodjunk a stresszoldásról - már csak testi-lelki egyensúlyunk kialakítása és megõrzése érdekében is! Amennyire a körülmények engedik, pihenjünk minél többet, sétáljunk, jógázzunk, szaunázzunk, relaxáljunk!... A lehetõségek száma szinte végtelen, így mindenki megtalálhatja a stresszoldás számára leghatékonyabb módját.