2024.03.29. - Auguszta

Halszagszindrómát diagnosztizáltak egy ausztrál nõnél

Halszagszindrómát diagnosztizáltak egy ausztrál nõnél, aki már 30 éve szenved a belõle áradó, megmagyarázhatatlan bûztõl ritka genetikai probléma okán.

Az orvosok ez idáig nem vették komolyan a 41 éves nõ panaszait, mondván azok csak neurotikus zavaraiból fakadnak. A páciensnél megállapított trimetilaminuria nevû betegség gyógyíthatatlan, és fizikai tünetei között szerepel a veríték, a lehelet, valamint a vizelet szagának kellemetlen, halszagra - ráadásul rothadó haléra - emlékeztetõ elváltozása.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

John Burnett egyetemi professzor elmondta, hogy a szégyen, a szorongás és az alacsony önbecsülés érzetével eltöltött iskolai évek alatt, az akkor még fiatal lány elõször 17 évesen, majd az elkövetkezendõ 20 év során számtalan alkalommal fordult orvoshoz problémája miatt.

Most, hogy már ismeri betegségét, az ausztrál nõ rátalált egy internetközpontú támogatási alapítványra, és genetikai konzultáción fog részt venni. A TMA, olyan genetikai mutáció, amely miatt a test túl sok trimetilamint, egy, a halakban megtalálható anyagot termel. Bizonyos ételek fogyasztása, gyógyszeres kezelés, illetve egyes hormonok súlyosbíthatják a beteg állapotát - írta a Daily Telegraph címû brit lap.