2024.04.20. - Tivadar

Agyagásvánnyal a gyomor-és bélrendszeri panaszok ellen

Agyagásvánnyal a gyomor-és bélrendszeri panaszok ellen
Berlin - Gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére szánt, új, agyagásvány alapú gyógyszerrel jelent meg egy német biotechnológiai vállalat a berlini Charité orvosi egyetem gyógyszerészeti és toxikológiai intézetével karöltve.

Öt évvel ezelõtt a berlini cég Friedland városkában megvásárolt egy régi agyagbányát, ahol még az NDK-s idõkben bányásztak agyagot. A geológiai tartalék 120 millió tonna, a lelõhely ezzel Európa legjelentõsebbike.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A greifswaldi egyetem és a berlini Humboldt Egyetem földrajztudósai és orvosai elkezdték megvizsgálni, hogy az agyagásványokban van-e gyógyhatású anyag. Meghökkentõ eredményre jutottak: az agyag 65 millió évvel ezelõtt keletkezett vulkáni hamu lerakódásával egy akkoriban mintegy 4000 méter mély tengerben. Eközben pedig, Rudolf Morgenstern, a gyógyszerészeti intézet másodprofesszorának szavaival élve "minden ásványi anyag legértékesebbike" jött létre - a montmorillonit.

Ennek az ásványi anyagnak az a kitûnõ tulajdonsága, hogy vízzel érintkezve spontán megduzzad - így jut fontos szerephez a humán orvoslásban és a természetgyógyászatban. A szer megerõsíti az immunrendszer védekezõképességét a gyomor- és bélrendszeri fertõzésekkel szemben. Megköti a méreganyagokat és a táplálék felesleges savtartalmát, például hasmenéses megbetegedések esetén. "A szer segíti a bélrendszer teljes szanálását, krónikus megbetegedések esetén is" - idézte Morgenstern professzort a német Die Welt napilap online kiadása.

A jövõben elsõsorban a hosszabb mesterséges megterheléseket követõ méregtelenítések során kívánják alkalmazni a szert. A kutatók a betegek gyors tehermentesítését remélik például kemoterápiás kezelés vagy a hosszabb gyógyszeres kezelés után. Toxikus megterhelések esetén is segítséget nyújtanak az agyagásványok, így például túlzott alkoholfogyasztást követõen is.

Az agyagásványok (gyógyföld) alkalmazása nem újkeletû - maga Kleopátra is ásványi anyagokban gazdag agyaggal élénkítette és tisztította bõrét -, de a friedlandi agyaglelõhely anyagösszetétele egyedülálló. Rövidesen piacra kerül egy gél is, amelyet pattanások, mitesszerek, neurodermitisz és ekcéma ellen lehet majd bevetni.