2024.04.19. - Emma

Minden huszadik ember depressziós vagy pánikbeteg Magyarországon

Magyarországon a legóvatosabb becslések szerint is minden huszadik ember depressziós, pánikbeteg vagy evési zavarban szenved.

Erre kívánják felhívni a figyelmet a Reneszánsz és Lélek címû ingyenesen látogatható tudományos-ismeretterjesztõ programmal, amelynek a Petõfi Irodalmi Múzeum ad otthont szombaton, a lelki egészség világnapja alkalmából.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Hungarofest Kht. Reneszánsz Programirodája és a Magyar Pszichiátriai Társaság már pénteken különleges akcióval készült: fõváros-szerte a forgalmas tömegközlekedési csomópontoknál egyik oldalán mosolygó, másik oldalán egy lelki problémát felvetõ fekete lufit helyezett el, összesen ezer darabot.

"Az akció annak a szimbóluma, hogy a lelkileg sérült, beteg emberek köztünk élnek, nagyobb számban, mint gondolnánk. Utcai egyenmosolyuk mögött mély problémák, depresszió, pánikbetegség, evészavarok állnak, elég egy tûszúrás, egy nagyobb trauma és kidõlnek a társadalomból, vagy sok esetben az öngyilkosságot látják az egyetlen kiútnak" - közölték a szervezõk.

A szombati rendezvényen is erre a problémára szeretnék felhívni a figyelmet hangsúlyozva: a harmonikus élet feltétele, hogy kulturális igényeiknek is tegyenek eleget az emberek. Az eseményen olyan jeles elõadókkal találkozhat a közönség, mint Popper Péter, Jankovics Marcell, Czeizel Endre vagy Tari Annamária. Este 8-tól pedig - szintén ingyenes - Palya Bea-koncert lesz.

Az elõadásokon szó esik az európai országok lelki egészséggel kapcsolatos felmérésérõl, a depresszióról és az öngyilkosság gondolatáról, valamint az online segítségrõl.