2024.04.19. - Emma

Az étcsoki védi a szívet

Az étcsoki védi a szívet
Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.

A Moli-sani elnevezésû projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában - írja a LiveScience címû internetes tudományos portál. A tanulmány - amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition címû táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg - napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók 4849 egészséges ember vérében vizsgálták egy, az érrendszeri gyulladást jelzõ fehérje mennyiségét. A kakaóbabban többféle antioxidáns is található, elsõsorban a flavonoidok és más polifenolok vannak kedvezõ hatással a gyulladásos folyamatokra - mondta Romina di Giuseppe kutatásvezetõ.

A vizsgálat eredménye szerint a rendszeres étcsokievõk vérében alacsonyabb volt a káros fehérje mennyisége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a több csokoládé még jobb eredményt hozna. A szokásos 100 grammos táblával számolva hetente fél tábla csokit majszolhatunk el "gyógyhatású szerként". Az optimális mennyiség fölötti csokoládé fogyasztása eltûntette az elõnyöket.