2024.04.16. - Csongor

Egymillió ember szemészeti ellátását finanszírozza az uralkodó

Egymillió ember szemészeti ellátását finanszírozza az uralkodó
Dubai uralkodója bejelentette, hogy egymillió, vakság miatt veszélyeztetett ember szemészeti ellátását finanszírozza.

A "Noor Dubai" (amely arabul "Dubai Fényé"-t jelenti) célja, hogy "megelõzõ szemészeti ellátást biztosítson egymillió ember számára, hogy megszûnjenek a Földön a gyógyítható szembetegségek" - mondta el Mohammad bin Rashed al-Maktoum sejk kezdeményezésének elindításakor mondott beszédében. A mostani kapányt Dubai uralkodója maga finanszírozza, akinek vagyonát a Forbes magazin 18 milliárd dollárra becsülte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mohammad sejk, aki a Dubait is magában foglaló Egyesült Arab Emirátusok elnökhelyettese és miniszterelnöke, a Ramadán harmadik napján jelentette be, hogy a pénz nem számít kampánya során, amikor az olajban gazdag öbölmenti országokban egyébként is rengeteget jótékonykodnak.

"A Noor Dubai az Egyesült Arab Emirátusokon kívül eljut majd Irakba, Afganisztánba, Maliba, Sri Lankára, Kenyába, Pakisztánba, Etiópiába, Bangladesbe, Egyiptomba, Jordániába és Palesztínába is" - áll egy, a kampánykezdetkor kiadott közleményben.

A kezdeményezés "célja, hogy segítsen a WHO-nak és a Nemzetközi Vakságmegelõzõ Hivatalnak a Vision 2020: Jog a látáshoz program céljainak megvalósításában" - olvasható a közleményben. Segít majd a három legelterjedtebb szembetegségben, a szürkehályogban, mely a vakság legelterjedtebb oka a világon, 18 millió embert érint és a vakok 48 százalékát adja; a kancsalságban, amely a gyerekek 5 százalékát érinti szerte a világon; valamint a szaruhártya felhõsödésében, amely 4,9 millió ember vakságáért felelõs a világon.