2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Prosztata Nap a Városligeti Sörsátornál

Elõjegyzést lehet kérni telefonon a szeptember 13-i "Prosztata Napra", amelyet a Magyar Urológusok Társasága a Városligeti Sörsátornál rendez.

Telefonálni szeptember 4-tõl lehet a helyi tarifával hívható 40-900-300-as telefonszámra, illetve az érdeklõdõk a www.prosztatanap.hu oldalon is kérhetnek idõpontot a szûrésre. A vidéki programokkal kapcsolatban szintén a honlapon tájékozódhatnak. Az orvosi szûrõsátorban egy gyorsteszt segítéségével megmérik a jelentkezõk PSA (Prosztata Specifikus Antigén) szintjét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vérben jelenlévõ anyag mennyiségébõl az urológusok - az egyéb vizsgálatokkal összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják, a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhetõ el.

50 fölött bizony érdemes odafigyelni, mert sajnálatos módon Magyarországon növekszik az ilyen jellegû megbetegedések száma és - mivel a magyar férfiak gyakran csak akkor keresik fel az orvost, ha már nagy a baj - a mortalitási mutatók is egyre aggasztóbbak. A prosztatarák a rosszindulatú daganatok által okozott halálozások sorában a negyedik.

A fiatalabb korosztályban is egyre több a prosztatagyulladás, illetve a fõként az ülõ munkát végzõk esetében a kismedencei fájdalom-szindróma.
Ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is idõt kell szánni, mert egyrészt hatékonyan orvosolhatóak, másrészt elhanyagolásuk súlyos szövõdményeket okozhat.

A Proszta Napon a dülmirigy vizsgálata mellett vércukor és vérnyomás mérést is végeznek, ismeretterjesztõ elõadásokat tartanak a prosztata mûködésérõl, betegségeirõl illetve a potenciazavarokról, amelyek a dülmirigy diszfunkciójával gyakran összefüggésbe hozhatók.

A Ligetbe látogató urak megismerhetik Fábry Sándor véleményét a témával és általában a férfi léttel kapcsolatban, meghallgathatják Heilig Gábor együttesének koncertjét és szórakozhatnak Lévay Viktória társulatának klasszikus kabaré jelenetein. A nap háziasszonya Endrei Judit. A vállalkozó kedvûek pedig ügyességüket is próbára tehetik a Sanofi Mozgásparkban.