rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Ritkán hallott tényezõk, amelyek elhízáshoz vezethetnek

 • Share on Tumblr

  Az elhízás nem egyenlõ azzal az egyszerû képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fõ rizikótényezõ a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezetõ út ettõl sokkal bonyolultabb tényezõkbõl áll össze.

  A birminghami Orvosi Egyetem orvosai szerint túl sokat hallani arról, hogy a túlzott mértékû kalóriabevitel és a kevés testmozgás elhízáshoz vezet, de egyéb tényezõkrõl, melyek szintén gyakran elõforduló befolyásoló tényezõk, ritkán ejtenek szót.

  Alváshiány:
  A kevés alvás növeli az elhízás rizikóját, ennek oka, hogy a jóllakottságot jelzõ hormon, a leptin vérszintje jelentõsen lecsökken, az étvágyserkentõ hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentõsen növekszik, valamint a szövetek inzulin iránti érzékenysége is csökken.

  Környezetszennyezés:
  A szennyezõanyagok beavatkoznak a szervezet hormonháztartásába, az étvágy és a testsúly hormonális szabályozás alatt áll, így a szennyezõanyagok a rendszert megzavarva befolyásolják a testsúlyt.

  Légkondicionálók:
  A test hõszabályozásához energia szükséges. Ha optimális a külsõ hõmérséklet, a szabályozás céljából a test nem éget el plusz kalóriákat.

  Gyógyszerek:
  Egyre többen fogyasztanak napi rendszerességgel olyan gyógyszereket, melyek mellékhatása a testsúly növekedése (fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú készítmények, bizonyos vérnyomáscsökkentõk, antidepresszánsok).

  Nõ a társadalom átlagéletkora:
  Az életkor növekedésével csökken a testmozgás, gyakran nõ a bevitt kalória mennyisége is, így a korral együtt növekszik a testtömegindex, ez populáció szinten már jelentõsen növeli az elhízottak arányát.

  Idõsebb korban szülnek a nõk:
  Számos vizsgálat igazolta, hogy az anyai életkorral arányosan nõ a magzati testsúly, illetve a késõbbi gyermekkori és felnõttkori elhízás.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A tehetetlenség érzése képzelgésekhez vezet

  Chicago - Amikor az emberek úgy érzik, elvesztették a helyzet fölötti kontrolljukat, gyakran hajlanak arra, hogy üldöztetéssel és babonákkal magyarázzák azt, ezzel uralva valamelyes a szituációt - közlik amerikai kutatók a Science címû tudományos magazin legújabb számában.

  "Minél kevésbé tudják az emberek kontroll alatt tartani saját életüket, annál inkább próbálják meg mentális tornamutatványokkal visszanyerni az ellenõrzést" - mondta Adam Galinsky, az illinois-i Northwestern Egyetem etikával és vezetéstudománnyal foglalkozó kutatója.

 • Három gyógyszergyárat perel játékszenvedélye miatt a Parkinson-kóros bankár

  Három gyógyszergyárat perel egy volt bankár, mert az általuk forgalmazott gyógyszertõl olyan játékszenvedélye lett, hogy éjszakánként nem tudta abbahagyni az internetes szerencsejátékot. A kliens Parkinson-kór miatt szedte az orvosságot, és a kezelést abbahagyva öt hét alatt leszokott a játékról, de addigra már hárommillió dollárt vesztett.

  Az elsõ eseteket a Mayo Klinika kutatói közölték. Akkor tizenegy, Parkinson-kóros betegrõl tudtak, akik az ilyen tipusú gyógyszerek szedése után szerencsejátékossá váltak. Ez szerencsére nem gyakori.

 • Korai, gyors vérvizsgálat a kergemarhakór megállapítására

  Washington - Kanadai, amerikai és német kutatók egy csoportja kifejlesztett egy vértesztet, mellyel a minden esetben halállal végzõdõ kergemarhakórt gyorsan és korai stádiumban diagnosztizálhatják jávorszarvasokban.

  A vizsgálat sérült sejteket keres a vérben - írják a Calgary Egyetem kutatói a Nucleic Acid Research címû szaklapban. Christoph Sensen kutatásvezetõ csütörtökön elmondta, hogy a módszer a kór embernél jelentkezõ formája, a Creutzfeldt-Jakob betegség kimutatására is alkalmas lehet.

 • Már a betegek puszta látványa erõsíti az immunrendszert

  Kanadai kutatók felfedezték, hogy már a betegek látványa - akár fénykép alapján - is aktivizálja immunrendszerünket.

 • Világszínvonalú rákkutatás európai támogatással

  Budapest - Szakács Gergely az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetébõl tér haza Budapestre és alakítja meg kutatócsoportját az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) által odaítélt kutatási támogatásból - tudta meg az MTI a pályázati nyertes kutatótól.

 • Fogyás baktériumok segítségével

  Sokan szeretnének úgy lefogyni, hogy mások dolgoznak helyettük - ez most valósággá válhat. A "mások" jelen esetben baktériumok.

 • A himlõ visszaszorulása segíthette a HIV terjedését?

  A korábban használt himlõvakcinák némi védettséget nyújtottak a szervezetben a HIV-vírus másolódása ellen, ezért a himlõ és vele együtt az oltások visszaszorulása hozzájárult a HIV terjedéséhez.

 • Nyírfalevél - gyógynövény

  Nyírfalevél - gyógynövényA nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták. A homeopátiában nem csak a levelét, hanem a kérgét is hasznosítják, de a vízhajtó tea csak a levélből készül. A gyógynövények alkalmazása (mindegyikre vonatkozik) orvos kontrollja mellett javasolt!

 • A folsavtól nem leszünk okosabbak

  Egy, a korábbiaknál részletesebb vizsgálat szerint, amelynek eredményét az American Journal of Medicine legújabb száma közölte, a szellemi hanyatlást sem a folsav, sem egyéb B-vitaminok adása nem képes meggátolni.

 • Különadót javasolnak az amerikai bõrgyógyászok a szoláriumozás ellen

  A szoláriumozás a szakorvosok szerint olyan mértékben fokozza a bõrrák kockázatát, hogy az Egyesült Államokban ezt a szépészeti szolgáltatást különadóval akarják sújtani, sõt fiatalok esetében a barnulás ilyen módszerét megtiltanák, ahogy teszik ezt az Európai Unióban - olvasható az Amerikai Bõrgyógyászati Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalásában.

 • Magánkézben a cseh egészségügy majdnem egésze

  A csehországi egészségügy többsége már nincs állami tulajdonban – derült egy összeállításból, amelyet a prágai Egészségügyi Információk és Statisztika Intézete (ÚZIS) hozott nyilvánosságra a mindennapokban.

  A háziorvosi és a gyermekorvosi ellátás gyakorlatilag teljes mértékben magánkézben van, s minden régióban többé-kevésbé egyformán hozzáférhetõ. A régiók között azonban eltérések vannak a nõgyógyászati és a fogorvosi szolgáltatások hozzáférhetõsége terén.

 • Mûszer nélküli orvosi vizsgálattal is megjósolható a szélütés kockázata

  London - Egyszerû neurológiai vizsgálattal jelezhetõ a szélütés veszélye, bonyolultabb mûszeres vizsgálatok nélkül - közölték olasz kutatók.

  Csökkent reflexek, bizonytalan testtartás, remegés, különbség a kezek erõsségében, mind olyan jelek, melyek arra utalhatnak, hogy az egészségesnek tûnõ idõsebb ember veszélynek van kitéve - állítja Marco Inzitari, a Firenzei Egyetem munkatársa az Archives of Internal Medicine címû orvosi szaklapban megjelent tanulmányában.

 • Ritkán hallott tényezõk, amelyek elhízáshoz vezethetnek

  Az elhízás nem egyenlõ azzal az egyszerû képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fõ rizikótényezõ a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezetõ út ettõl sokkal bonyolultabb tényezõkbõl áll össze.

  A birminghami Orvosi Egyetem orvosai szerint túl sokat hallani arról, hogy a túlzott mértékû kalóriabevitel és a kevés testmozgás elhízáshoz vezet, de egyéb tényezõkrõl, melyek szintén gyakran elõforduló befolyásoló tényezõk, ritkán ejtenek szót.

 • Világos sörrel a csontritkulás ellen

  A sörivás, különösen a világos sör fogyasztása erõsíti a csontokat, segíti, hogy ne törjenek el - állapította meg a Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya.