2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ritkán hallott tényezõk, amelyek elhízáshoz vezethetnek

Ritkán hallott tényezõk, amelyek elhízáshoz vezethetnek
Az elhízás nem egyenlõ azzal az egyszerû képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fõ rizikótényezõ a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezetõ út ettõl sokkal bonyolultabb tényezõkbõl áll össze.

A birminghami Orvosi Egyetem orvosai szerint túl sokat hallani arról, hogy a túlzott mértékû kalóriabevitel és a kevés testmozgás elhízáshoz vezet, de egyéb tényezõkrõl, melyek szintén gyakran elõforduló befolyásoló tényezõk, ritkán ejtenek szót.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Alváshiány:
A kevés alvás növeli az elhízás rizikóját, ennek oka, hogy a jóllakottságot jelzõ hormon, a leptin vérszintje jelentõsen lecsökken, az étvágyserkentõ hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentõsen növekszik, valamint a szövetek inzulin iránti érzékenysége is csökken.

Környezetszennyezés:
A szennyezõanyagok beavatkoznak a szervezet hormonháztartásába, az étvágy és a testsúly hormonális szabályozás alatt áll, így a szennyezõanyagok a rendszert megzavarva befolyásolják a testsúlyt.

Légkondicionálók:
A test hõszabályozásához energia szükséges. Ha optimális a külsõ hõmérséklet, a szabályozás céljából a test nem éget el plusz kalóriákat.

Gyógyszerek:
Egyre többen fogyasztanak napi rendszerességgel olyan gyógyszereket, melyek mellékhatása a testsúly növekedése (fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú készítmények, bizonyos vérnyomáscsökkentõk, antidepresszánsok).

Nõ a társadalom átlagéletkora:
Az életkor növekedésével csökken a testmozgás, gyakran nõ a bevitt kalória mennyisége is, így a korral együtt növekszik a testtömegindex, ez populáció szinten már jelentõsen növeli az elhízottak arányát.

Idõsebb korban szülnek a nõk:
Számos vizsgálat igazolta, hogy az anyai életkorral arányosan nõ a magzati testsúly, illetve a késõbbi gyermekkori és felnõttkori elhízás.