2024.04.19. - Emma

A fogamzásgátló szedése befolyásolja a partnerválasztást

Párizs - A fogamzásgátló tabletták megvédenek a nem kívánt terhességtõl, de rossz hatással vannak a partnerválasztásra. A nõknek, akik hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat szednek, megváltozik a szaglása és más férfiakat választanak, mint azt ösztönösen tennék. A tabletta szedésének beszüntetése akár a kapcsolat végét is jelentheti.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A nõk általában kellemesebbnek találják a tõlük genetikailag különbözõ férfiak illatát. Ez nem csak az utódok fogamzását segíti elõ, de növeli a genetikai variációkat is a populációban. A fogamzásgátlók viszont megváltoztatják a nõk szaglási érzékelését és a hozzájuk genetikailag hasonló férfiak szagát érzik vonzónak - közölte Stewart Craig Roberts kutatásvezetõ, a Newcastle-i Egyetem evolúciós pszichológusa.

A rossz partnerválasztás az abortuszok magasabb arányához és fogamzási nehézségekhez vezethet. Ha mindkét szülõ hasonló géneket ad át gyermekének, annak immunrendszere gyengébb lehet.

Közel 100 nõ vett részt a két tesztsorozaton: egyik részük nem szedett fogamzásgátlót, a másik csoport a vizsgálat kezdete után egy hónappal elkezdett tablettát szedni. A nõk mindkét csoportja hat férfi két napon át hordott pólóit szagolta végig. A döntõ szerepet a nõk számára vonzó férfiak kiválasztásában a gének egy adott csoportja játszotta. Ezek az úgynevezett MHC gének, melyek az immunrendszerben és a testszag képzõdésében kulcsfontosságúak. Három férfinak a nõkhöz erõsen hasonló MHC génjei voltak, a másik háromnak különbözõek.

Bár korábbi kutatások szerint a nõk normális körülmények között azon férfiak szagát kedvelik, akiknek tõlük eltérõ génjeik vannak, ebben a tesztsorozatban ez nem igazolódott egyértelmûen. Amikor azonban a tablettaszedõ és tablettát nem szedõ nõk választásait hasonlították össze, egyértelmûen kiderült, hogy a tablettákat szedõ nõket inkább azok a férfiak érdeklik, akiknek hasonló génjeik vannak - magyarázta Roberts.

Evolúciós szemszögbõl a tudósok azzal magyarázzák a különös vonzódást, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek elhitetik a testtel, hogy terhes. Ebben az idõszakban pedig a nõk szívesebben veszik magukat körül rokonokkal, akiknek hasonló génjeik vannak és a gyereknevelésnél segíthetnek.

A jelenség nem csak kedvezõtlenebb partnerhez vezethet, de egy másik kellemetlen hatása is van: ha a nõ hirtelen abbahagyja a tabletta szedését partnere illata már nem lesz annyira vonzó, ami veszélyezteti a kapcsolatot.