2024.04.19. - Emma

27 újszülött halt meg két héten belül egy ankarai kórházban

27 újszülött halt meg két héten belül egy ankarai kórházban
Az utóbbi két hétben huszonhét újszülött halt meg egy ankarai állami kórházban - mondta el az intézmény vezetõsége. Más állítások szerint a 27 csecsemõ három nap alatt halt meg, méghozzá a rossz higiéniai körülmények következtében.

Leyla Mollamahmutoglu, az intézmény fõorvosa korábban 20 halálesetrõl beszélt, s arról, hogy a csecsemõk egyharmada fertõzõ betegségek miatt halt meg. A kórház vezetõi viszont sajtóértekezletükön azt mondták: az elvégzett tesztek eredményei nem utalnak fertõzésre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az újszülött-osztály vezetõje szerint a csecsemõk - mindannyian koraszülöttek - más okokból, például magas vérnyomás, szívelégtelenség, vagy születési komplikációk miatt haltak meg. Az illetékes kizárta, hogy az orvosok hanyagul látnák el munkájukat. Mint mondta, a kórházban nagyon sok nehéz esetet kezelnek, s csak júliusban 504 csecsemõ volt az osztályukon.

Ugyanakkor az egészségügyi dolgozókat tömörítõ szakszervezet (SES) azt állítja, hogy a 27 haláleset mindössze három nap alatt történt, s hogy azt valóban fertõzés okozta, méghozzá a rossz higiéniai körülmények miatt. A SES ankarai szervezete szerint a szülészeten a várandós anyák száma meghaladja az osztály befogadóképességét.

A SES egyik illetékese szerint a szülésszoba olyan épületben található, amely nem felel meg a higiéniai követelményeknek, ami viszont kedvez a fertõzés terjedésének. Szerinte megtörtént, hogy két-három várandós asszony egyazon hordágyon várakozott a szülésre, és volt olyan is, hogy három újszülöttet tettek ugyanabba az inkubátorba.