2024.03.29. - Auguszta

Három gyógyszergyárat perel játékszenvedélye miatt a Parkinson-kóros bankár

Három gyógyszergyárat perel játékszenvedélye miatt a Parkinson-kóros bankár
Három gyógyszergyárat perel egy volt bankár, mert az általuk forgalmazott gyógyszertõl olyan játékszenvedélye lett, hogy éjszakánként nem tudta abbahagyni az internetes szerencsejátékot. A kliens Parkinson-kór miatt szedte az orvosságot, és a kezelést abbahagyva öt hét alatt leszokott a játékról, de addigra már hárommillió dollárt vesztett.

Az elsõ eseteket a Mayo Klinika kutatói közölték. Akkor tizenegy, Parkinson-kóros betegrõl tudtak, akik az ilyen tipusú gyógyszerek szedése után szerencsejátékossá váltak. Ez szerencsére nem gyakori.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha egy gyógyszerrõl azt állítják, hogy remekül gyógyít és semmiféle kedvezõtlen hatása nincsen, bizonyosak lehetünk abban, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Ami hatásos, annak lehetnek mellékhatásai is.

Az Egyesült Államokban a Parkinson-kór kezelésére leggyakrabban alkalmazott készítmény 1997-ben került forgalomba. Félmillió betegnek rendelték e készítményt.

Randolf Simens betegsége 2002-ben kezdõdött, öt éven át kapta a gyógyszert. Most azért perel három világcéget, mert súlyos anyagi veszteségeit leküzdhetetlen játékszenvedélye okozta, és szerinte a gyógyszergyárak a szer nemkivánatos hatásait nem vizsgálták ki megfelelõen, a betegeket pedig nem figyelmeztetik eléggé erre a veszélyre.

Simens sikeres bankár volt, csak alkalomszerûen foglalkozott szerencsejátékkal. A kezelés megkezdése után kézremegése javult, ám nyugtalanná vált, egész éjszaka a számítógép elõtt ült és szerencsejátékokkal töltötte az idõt, sõt játékkaszinókba járt, gyakran utazott.

"Ostobaság volt. Egyszerûen nem tudtam abbahagyni" - mondotta Simens, aki személyesen indította el a pert, mert már ügyvédre sincs pénze. Jogtanácsost pedig nem lenne nehéz találnia: amikor a mellékhatásra vonatkozó megfigyelések megjelentek a tudományos folyóiratban, erre szakosodott ügyvédi irodák külön weboldalakon toborozták a betegeket, akik szedték a gyógyszert és szenvedélyesen játszani kezdtek.

A Pfizer gyógyszergyár szóvivõje hangsúlyozta, hogy õk 2005 óta már nem forgalmazzák a készítményt, mióta fény derült a szokatlan mellékhatásra.