2024.04.25. - Márk

Fodormenta - gyógynövény

Fodormenta - gyógynövény
Fodormenta - gyógynövényA mentát az ókori görögök balzsamozásra használták, de manapság már nem csak a gyógyászatban, hanem az élelmiszeriparban és a szépségiparban is hasznát vesszük. A népies nevén köményes menta, zöldmenta, vagy kerti menta nevű növény az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló kellemes mentolos aromájú gyógynövény. A virágzó föld feletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olívazöld színű, illata fűszeres. Gyógyászati célra a lefosztott leveleket hasznosítják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az illóolaj belsőleg használva emésztésjavító készítmény, az illatszer- és élelmiszeripar termékek (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik) íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olaját.

Az illóolajok egyébként olyan folyékony halmazállapotú, illékony vegyületek, melyeket növényekből vonnak ki. Nevükkel ellentétben nem olajok. Az olaj zsíros nyomot hagy mindenhol és nagyon lassan párolog szobahőmérsékleten. Ezzel szemben az illóolajok gyorsan párolognak, és semmilyen felületen nem hagynak maguk után nyomot. Használják őket aromaterápiában, parfümgyártásban, gyógyszeriparban, kozmetikai iparban, sőt ízesítésre is.

Gyógyászati célokra a növény (virágzás előtt) száráról lefosztott leveleket hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra esik (június-augusztus). Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, fokozza az epetermelést, de gyomor- és bélpanaszokra is alkalmazható. Megszünteti a gyomorfájást, a felfúvódást, gátolja a bélrenyheséget, serkenti a vérkeringést. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású. Cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Káros mellékhatása nem ismert.

A menta áldásos hatásain túl, fontos hogy odafigyeljünk arra, mely esetekben nem tanácsos, sőt, tilos alkalmazni! Gyerekeknél, főleg csecsemőknél nem szabad mentoltartalmú készítményeket használni! Orrkenőcsökben nehéz légzést, légszomjat okozhat. Ha érzékenyebb emberről van szó, a mentatea is problémát jelenthet: mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat, és az illető csalánkiütést is kaphat.