2024.04.23. - Béla

Csalánlevél - gyógynövény

Csalánlevél - gyógynövény
Csalánlevél - gyógynövényA csalán a legerősebb vértisztító hatású gyógynövény. Kiűzi a szervezetből a mérgeket, mivel rendszeres fogyasztásával feloldódnak az anyagcseréből származó salakanyagok. Mivel vízhajtó hatású is, az újra a keringésbe került salakanyagok a megnövekedett vizeletmennyiséggel gyorsan távoznak. A csalán tisztítja az egész emésztőrendszert, és erősíti az ellenállóképességet is. Akár hosszabb távon is fogyasztható, ami más gyógynövények esetében nincs így, azonban pótolni kell a kimosott tápanyagokat, mert a fokozott kiválasztás következtében nem csak a káros anyagok,...
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

...hanem más, a szervezet számára szükséges vitaminok és nyomelemek is kimosódhatnak. Ez alól kivétel a vas, mert a csalán abból sokat tartalmaz.
A levéldrogból készült teát reuma, cukorbaj, gyomor, bél, hólyaghurut, köszvény és belső vérzések kezelésére, valamint vér és vesetisztító hatása miatt fogyasztják. Külsőleg aranyérbántalmak, korpásodó és zsíros hajra valamint bőrkiutések kezelésére használják.

A levéldrogból készített forrázatot 1 evőkanál drogot 1 csésze vízhez készítik.

A nagy csalánnak gyógyászati célra felhasználható részei: levele (Urtica flos), gyökere (Urtica radix), magja (Urtica semen).

A leveleket frissen vagy szárítva, gyökerét szárítva, magját kipréselve alkalmazhatjuk.

A csalán alkalmazásának módjai:
- teaként (levél, gyökér)
- tinktúraként (külsőleg, belsőleg)
- magolajként ( külsőleg, belsőleg)
- borogatásként (külsőleg)
- ülőfürdőként (külsőleg)
- hajszesz és samponként (fejbőrre)
- ételként (levesek, főzelékek)
- csalánsörként

A csalántea (levélből) elkészítésének módja: Két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, csupán 2 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Az ajánlott napi bevitel átlagos esetben 2-3 csésze. Súlyosabb esetekben akár 1-1 1/2 liter tea fogyasztása javasolt arányosan szétosztva a nap folyamán.

A csalántea (gyökérből) elkészítésének módja: A jól kiszárított és felvágott gyökereket (két púpozott teáskanál) éjszakára 2,5 dl hideg vízben áztatjuk és azt reggel felfőzzük, szűrjük, majd kortyonként fogyasztjuk.

Tinktúra alkalmazása: naponta 2x vagy 3x 1 dl vízben oldva, külsőleg bedörzsölőszerként.

Magolajként alkalmazva: belsőleg 1-2 mokkáskanál/nap, külsőleg bekenőszerként.

Borogatás: a nagy csalán teáját használjuk borogatásra.

Ülőfürdő: fürdővízhez 2 l csalántea hozzáadása, a fürdővíz csípőig érjen. A növény klorofill tartalma miatt megfoghatja a kádat.

Hajszesz és sampon: a termékek leírása szerinti használat követendő.

Ételként: a növény friss leveleit használhatjuk. A májusi friss csalánlevelekből lét is préselhetünk, amelynek maximális napi adagja ½ pohár (kiváló vérpezsdítő).