2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás okai és kezelése
A fülzúgás okai és kezeléseA fülzúgás jelenségével szinte minden ember találkozott már életében. Zömmel röviden jelentkezik, spontán elmúlik, de ha 1-2 napnál tovább áll fenn, akkor érdemes szakorvost fölkeresni. Objektív a fülzúgás, ha valóban kimutatható hangot adó eltérés van a háttérben, szubjektív, ha a hangot csak a beteg hallja. Ritka esetben a középfülben kialakult érrendellenesség tud zúgásként megjelenni. A fülzúgás hátterében többféle, a közép- vagy belsőfület, illetve a központi idegrendszert érintő betegség állhat, leggyakrabban a központi idegrendszer koordinálatlan működése az ok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek közvetlen kiváltó oka lehet stressz, agyi véráramlási zavar az életkor, dohányzás, magasvérnyomás betegség, gyógyszerek mellékhatása miatt. Lehet probléma a belsőfület károsító zajártalom (pl. túl hangos MP3 lejátszó), dörejártalom (pl. petárda), de okozhat fülcsöngést a középfül betegsége is (középfülgyulladás, fülkürthurut). Akár már kisgyermekkorban is jelentkezhet a tünet, de jellemzőbb a felnőttkori első jelentkezés, a nagyothallást szinte minden esetben kíséri.
Legegyszerűbb az orvos helyzete, ha a beteg a zúgás megjelenését követően 1 héten belül fordul orvoshoz, mert ebben az esetben a legnagyobb a valószínűsége, hogy a tünetet maradéktalanul föl lehet számolni, a mögöttes betegséget meg lehet gyógyítani. Azokban az esetekben is érdemes azonban szakellátást kérni, ha a tünet már régebbi eredetű, mert modern eszközökkel van esély a tünet csökkentésére, sőt gyógyulásra is.

Akut esetekben a külső ártó tényező elhagyása a legfontosabb, középfülbetegségek esetén azok gyógyítása, ha halláscsökkenés is igazolható, akkor sürgős infúziós kezelés ad a gyors gyógyulásra leginkább esélyt. Két hétnél régebbi tünetek esetén is egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre a hallókészülékektől az egyik legmodernebb kezelési eljárásnak számító akusztikus CR-modulációig.

A jelentéktelennek tűnő tünetét is vizsgáltassa ki, ha lehet, akkor minél hamarabb jelentkezzen fül-orr-gégésznél, hisz van esély a gyógyulásra. Azért is erősen javallott a szakorvosi kivizsgálás (otoneurológiai vizsgálat), mert így kizárható ritka idegrendszeri daganat jelenléte.