2024.04.20. - Tivadar

Pajzsmirigyprobléma is okozhat fáradékonyságot

A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak késõn kerülnek felismerésre. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A valóság azonban az, hogy a legkiválóbb fogyókúra és edzésprogram sem hozhat látványos változást, ha azt a hormonális folyamatok gátolják.

Hiába alszunk akár napi 10 órát, pajzsmirigy alulmûködés esetén napközben folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Megfelelõ kezelés hiányában túlmûködése mellett pedig továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk.

A pajzsmirigy betegségben szenvedõk gyakori problémája a tünetekbõl fakadó rossz közérzet. A fel nem ismert betegség szerteágazó tünetei: az állandó fáradtságérzet, idegesség, vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítõ képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre.

Az idejében felismert betegség segíti a panaszok megszüntetését és segítségével megelõzhetõ a beteg állapotromlása is.

Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elõ serdülõkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követõ idõszakban. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korára a nõk 17 százalékának alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, és legtöbbjük nem is tud róla.

A pajzsmirigy a légcsõ elõtt pajzsszerûen elhelyezkedõ belsõ elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonok felelõsek a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelõ mûködésért.

A szervi eltéréseket, különbözõ fájdalmakat a legtöbb esetben magunk is felismerjük, így könnyen fordulunk a megfelelõ szakorvoshoz. A hormonális rendszerben keletkezett változások azonban olyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, melyek forrása sok esetben nem egyértelmû. A pajzsmirigy mûködésében keletkezett zavarok sok esetben félrevezetõek lehetnek.

Napjaink jellemzõ népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy mûködésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a lelki panaszok (pánik tünetek, depresszió), elhízás.

A szülések 10-17%-ában a szülést követõen 2-6 hónap múlva pajzsmirigy gyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétû tüneteit ritkán észlelik: erõs szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás a leggyakoribb jelek.

A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak. A tünetek hátterében álló okok feltárása több módon történhet. A pajzsmirigy problémák számos tünetet produkálhatnak, melyek könnyen összetéveszthetõek más betegségekkel.

A vizsgálat során éppen ezért elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata.