2024.04.20. - Tivadar

Gyógyító receptek a herpesz ellen

Égetõ érzés, csókmentes napok. A herpesz bármikor lecsaphat. Aki egyszer már otthont adott neki, nem menekülhet. Íme, néhány fontos tudnivaló, és egy gyógyító recept, ami segíthet a megelõzésben és a gyógyulásban.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A herpesz simplex vírus okozta megbetegedés az ajkak és az orr nyálkahártyáján apró hólyagok formájában jelenik meg. A hólyagok pár nap elteltével kifakadnak és pörkösödéssel gyógyulnak. A vírus a tünetmentes, lappangási idõszakban is fertõzhet, így nem véletlen, hogy hazánkban milliókat érint ez a kellemetlen és sokszor fájdalmas betegség. Ha egyszer már bekerültünk a fertõzöttek klubjába, többé nem menekülhetünk: a vírus az idegsejteinkben lappangva, egy életen át elkísér.

Elõzzük be a vírust

Az immunrendszert a különbözõ multivitaminok és a magas C-vitamintartalmú roboráló (erõsítõ) szerek gyorsan észhez térítik. A tabletták mellett a természetesen elõforduló társaikat is bátran kipróbálhatjuk: a méhpempõ, a grépfrútmagolaj is megállják a helyüket a vírus legyõzésében. Sõt, ezeket a már kialakult hólyagokra is kenhetjük, hiszen mindkét szer kitûnõ vírusölõ tulajdonsággal rendelkezik. A vírus, bizonyos körülmények között könnyebben aktivizálódik: az immunrendszer legyengülése, a sok stressz, a kevés alvás és mozgás, és bizonyos ételek, mind a herpesz belobbanását okozhatják.

Arginin, a herpesz barátja

A vírus kutatása során, a tudósok megfigyelték, hogy azok az élelmiszerek, amelyek arginint tartalmaznak (a fehérjék felépítéséhez nélkülözhetetlen aminosav) elõsegítik a betegség kialakulását, így a csokoládé, a diófélék, a hántolatlan gabonafélék, a zselatin, a szójabab. Ezek fogyasztását jobb, ha a tünetek megjelenésekor felfüggesztjük.

Lizin, a mi barátunk

Jó hír, hogy az arginint egy másik aminosav, a lizin, hatástalanítja. Ha olyan élelmiszereket helyezünk elõtérbe, amelyek lizintartalma magas, már sokat teszünk azért, hogy ne legyen fölényben a herpeszt hozó arginin. Lássuk, melyek ezek a csodaétkek: a csirkehús, a tejtermékek, különösen a túró és a natúr joghurt büszkélkedhet magas lizintartalommal.

Egyéb segítõ ételek a konyhából

A fokhagyma, az édesgyökér és a citromfû kitûnõ harcászati eszközöknek bizonyulnak a herpesszel való csatában. A fokhagyma magas antioxidáns és szeléntartalmának köszönhetõen az elsõ számú immunerõsítõ és vírusölõ. Egy kanál mézben egy gerezd szétnyomkodott fokhagyma elfogyasztása nem csak a herpesz vírus ellen, de a téli megbetegedések kivédésében is sokat segít. Az édesgyökér a benne található glicirrizinsavnak (vírusölõ vegyület) köszönhetõen veszi fel a harcot a vírussal. Bioboltban vagy piacon juthatunk édesgyökérhez, amit - miután megtisztítottunk -, reszeljük le és 10 percre nyomjuk a kezelni kívánt felületre. A citromfû is hatékony vírusölõ gyógynövényünk, így ezt is bátran kipróbálhatjuk: készítsünk belõle teafõzetet és egy vattapamacs segítségével vigyük fel a herpeszre.

Csodakoktél

Ahogy már említettük, a herpesz elleni küzdelemben az egyik legfontosabb lépés az immunerõsítés. Így õsz derekán még éppen találhatunk a piacon fehér- és vörös szõlõt és áfonyát. A gyümölcsöket dobjuk a centrifugába, vagy botmixerrel pépesítsük. Ha nem ereszt elég levet, akkor egy kis citromlével pótoljuk. A szõlõben a vírusölõ tannin, az áfonyában a nagy mennyiségû polifenolok azok a vegyületek, melyek blokkolják a vírus belobbanását.