2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fontos tudnivalók a skizofréniáról

A skizofréniát övezõ téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A skizofrénia (schizophrenia) egy krónikus és nagyon gyakran rokkantsághoz vezetõ pszichés betegség. A betegség miatt a beteg visszahúzódik az emberektõl, elfordul a korábban végzett tevékenységeitõl és egy téveszmékkel teli, vagy valóságtól elszakadt külön világába húzódik vissza. A schizophrenia a pszichózis egyik formája, azaz úgy károsul a gondolkodás, hogy a betegek a valóságot érzékelik rendellenesnek. A pszichózis a zavart agyi mûködés egyik tünete.

A betegség világszerte az emberek 1 százalékát érinti. Férfiak esetén a schizophrenia tizen- vagy huszonéves korban jelentkezik, nõknél a húszas, illetve a korai harmincas években kezdõdik.

A skizofrénia nem lehet meggyógyítani, azonban pszichiáterekkel, vagy más mentálhigiénikusokkal való szoros együttmûködésben a skizofrénia sikeresen karban tartható, különösen, ha a diagnózist sikerült korán felállítani. Szerencsére újabb és újabb gyógyszerek segítségével egyre jobban kezelhetõ ez a kevéssé értett betegség.

A skizofrénia okai

Jelenleg még nem sikerült azonosítani a skizofrénia okait, bár úgy gondolják, hogy genetikai tényezõk állnak a betegség hátterében. Az általános populáció egy százalékánál alakul ki skizofrénia, míg tíz százaléknál jelenik meg, ha a családban már szenved közeli hozzátartozó a betegségben. Az agy kémiai, vagy nagyon finom szerkezeti eltérései hozzájárulhatnak kialakulásához.

A skizofréniát övezõ téves elképzelések

A skizofréniát övezõ téveszmék széleskörben elterjedtek. A skizofrénia önmagában, vagy más pszichiátriai, illetve organikus megbetegedéssel együttesen is fennállhat, ezért gyakran keverik össze más pszichés betegségek tüneteivel. Az alábbi tények segíthetnek tisztázni, hogy mi nem számít skizofréniának.

A skizofrénia nem azonos a hasadt, vagy többes személyiséggel. A többes személyiségzavar egy teljesen más, ritka betegség.

Bár egyes skizofréniás emberek durván, agresszíven viselkednek, a legtöbbjük azonban nem. Nagyon sokan visszahúzódnak magukba, és nem keresik mások társaságát. Nem minden paranoiás viselkedésû, vagy bizalmatlan ember skizofrén. Vannak olyan betegek, akiknél paranoid személyiségzavar áll fent, azaz hajlamosak gyanakodni, bizalmatlankodni másokkal anélkül, hogy a schizophrenia egyéb jegyei megjelennének.

Nem mindenki skizofrén, aki hangokat hall. Egyes depressziós betegek is hallhatnak hangokat. A hallucináció súlyos betegségek, illetve gyógyszerek mellett is kialakulhat.