2024.04.19. - Emma

Ígéretes tanulmány a szklerózis multiplex által okozott károsodás helyreállítására

Állatkísérletekben sikerült olyan módszert találniuk brit kutatóknak, amely segíti a szklerózis multiplex (SM) miatt károsodott idegrendszer helyreállítását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Cambridge-i és az Edinburghi Egyetem munkatársai patkányokat tanulmányozva azonosították, miként lehet segíteni az agyban lévõ õssejteket abban, hogy regenerálják az idegszálakat fedõ és védõ mielinhüvelyt.

A közzétett kutatási eredmények reményt jelenthetnek az SM-ben szenvedõknek, hogy fizikai funkcióik visszaépülhetnek. A szklerózis multiplex autoimmun betegség, melyben az önmaga ellen forduló, túlreagáló test megtámadja az idegszálakat burkoló mielinhüvelyt, így azokon az ingerületvezetés hibás lesz, a mozgás sérül. A SM-ben szenvedõk 85 százalékánál visszaesések és javuló periódusok váltogatják egymást, az érintettek 10 százalékánál azonban helyreállt szakaszok nélkül, folyamatos romlással zajlik a folyamat.

A mostani kutatásban azt tanulmányozták, hogy milyen lépésekben zajlik az idegszálakat szigetelõ mielinburok elvesztése. Azonosítottak egy olyan jelzõútvonalat az agyban, amely arra ösztönözheti az agy saját õssejtjeit, hogy regenerálják a sérült idegszálakat. Egyúttal azt is megmutatták, miként lehet ezt a mechanizmust felhasználni a sérült részek helyreállítására.

A állatkísérletekben elért eredményektõl hosszú út vezet egy embereknél is hatásos gyógymód kidolgozásáig, ám a felfedezés reményt ad arra, hogy a szklerózis multiplexben véglegesnek hitt károsodások megfordíthatók, az idegszálak védõburka újraépülhet.