2024.04.24. - György

Belsõ óránk nagyban befolyásolja teljesítményünket

Minden ember teljesítõképessége attól függ, mennyire van összhangban saját belsõ órájával. Aki képes belsõ ideje szerint élni, jobban alszik, egészségesebb, hatékonyabb és sikeresebb a munkavégzése, és a szabadidejét is jobban ki tudja használni - derül ki egy öt évig tartó német kutatási projektbõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók arra következtettek eredményeikbõl, hogy az emberek egyéni kronobiológiáját - genetikai hajlamukat a pacsirta- vagy a bagolytípus megtestesítésére - fokozottan hasznosíthatnák azon vállalatok, amelyek többmûszakos beosztás szerint foglalkoztatják alkalmazottaikat. A korai típus a korai mûszakban jobban teljesít, és eredményeivel is elégedettebb - vázolta fel a kutatás egyik résztvevõje, Joachim Hermsdörfer müncheni neuropszichológus.

A beszéd feldolgozása is jelentõsen ingadozik a napi ritmus szerint - támasztotta alá a berlini Humboldt Egyetem lingvisztikusa, Kathrin Pusch. Nem csak a több mûszakban dolgozó munkások profitálhatnak tehát a munkaidõ és a belsõ óra szinkronizálásából. A nyelvtanulás és beszédterápia szempontjából is jól hasznosíthatóak az új ismeretek.

Minden élõlényben ketyeg egy, elsõsorban a fény után igazodó belsõ óra, kialakítva a belsõ idõt, amelyhez a szervezetben lejátszódó összes folyamat igazodik. Az agy egy gombostûfej-nagyságú területe felel az alvás-ébrenlét és a nappal-éjszaka ritmusának összehangolásáért.